Pune-te pe tine pe primul loc!

Oamenii cu traume se lasa pe ultimul loc mai tot timpul.
Daca vrei sa rezolvi o problema, nu faci frectie la efecte ci smulgi raul de la radacina. Si sti unde este radacina?
În durerea din sufletul tau, mai precis.
Si dupa ce au trecut ani de zile în care nu ti-ai mai ascultat inima, dupa ani de zile de conflicte interioare între ce SIMTI ca e bine pentru tine si ce GÂNDESTI RATIONAL ca ar trebui sa faci, începi sa primesti semnale de alarma.
Sunt mult mai multi oameni care au preferat sa nu îsi asculte inima si sa se chinuie ani si zeci de ani, sa ramâna în relatii toxice, sa se zbata în saracie, sa se îmbolnaveasca si chiar sa moara decât oameni curajosi care au fost dispusi sa piarda tot dar SA SE IUBEASCA PE SINE prima oara.
Pentru ca un om gol, bolnav, fara energie si motivatie nu mai poate sa faca bine altora oricât de nobil si spiritual pare.
Fa-te tu bine prima oara.
Încarca-ti bateriile, ofera-ti ce stii ca ai nevoie si spune NU celor din jur care se poarta frumos doar cât timp au ceva de câstigat de pe urma ta.
Odata, demult, ai stiut sa îti acorzi tie atentie.
Ai stiut sa îti porti de grija.
E ok, nu e niciodata prea târziu sa înveti.
PUNE-TE PE PRIMUL LOC pentru o clipa si ai sa vezi schimbarile pe care le astepti de atât de mult timp.
Îti refuzi sanse de a te vindeca, de a evolua, de a te educa pentru ca ai alte prioritati si urgente azi.
Dar gândeste-te, peste 5 ani de acum, ce va conta?
Ca te-ai neglijat pe tine ani de-a rândul sau ca în momentele când ai avut o alegere de facut, te-ai ales pe tine?
În mod normal, la 30 de ani ar trebui sa câstigi mai multi bani decât faceai la 10 sau la 20.
De asemenea, la 40 de ani ar trebui sa stii mai bine ce alegeri sa faci în privinta partenerului de cuplu, comparat cu alegerile de la 15 sau 25 de ani.
Legat de sanatatea ta, parca devii mai atent si mai chibzuit pe masura ce înaintezi prin viata si constati ca viata e fragila.
Ei bine, desi omul în mod normal ar trebui sa evolueze constant, sa se dezvolte constant, desi viata lui ar trebui sa devina din ce în ce mai buna, fericirea lui – mai mare si rezultatele lui – mai mari, de multe ori putem vedea ca se întâmpla un efect invers.
Saracesc, în loc sa devina prosperi, se îmbolnavesc, în loc sa devina mai puternici, se înraiesc, în loc sa traiasca cu mai multa iubire.
Poate pentru prima oara în istorie, civilizatia vestica are dovezile stiintifice nu doar pentru a ne arata de ce lucrurile merg înspre rau în loc sa mearga înspre bine, dar primim si vestea buna ca putem sa facem schimbarile necesare pentru a întoarce lucrurile în favoarea noastra.
Ce nu te omoara te lasa bolnav, slabit si vulnerabil
Ce nu te omoara te face mai puternic” este rareori adevarat, si asta ne demonstreaza stiinta. În studiul copilariei adverse, precum si în studii suplimentare s-a aratat ca pâna la vârsta de 18 ani poti sa traiesti traume psihologice foarte puternice, ca, de exemplu:
  • sa cresti în saracie;
  • sa fii agresat si umilit la scoala de colegi sau profesori;
  • sa traiesti într-un cartier sau într-un grup social violent;
  • sa ai un parinte alcoolic sau dependent de droguri sau jocuri de noroc;
  • sa pierzi un parinte prin divort, separare, moarte sau abandon;
  • sa ai o persoana bolnava psihic în familie;
  • sa fii batut constant;
  • sa fii umilit constant;
  • sa îti vezi mama agresata de tatal tau.
Traind aceste traume la vârste când creierul nostru este în plina crestere, formare si transformare, învatam sa traim într-o frica permanenta, într-un stres continuu, nestiind de unde vom fi loviti din nou.
Corpul nostru fizic este foarte strâns legat de emotiile noastre si, mai exact, din partea creierului nostru responsabila de emotii pleaca spre toate organele noastre interne legaturi care fac orice emotie sa fie resimtita direct în corp.
În momentul în care ai suferit o trauma, creierul tau se va comporta ca si când permanent, pe undeva, te pândeste un urs. Permanent vor fi eliberati în corp hormoni ai stresului care cresc aciditatea în organism si asta duce la:
  • boli cronice
  • boli ale sistemului imunitar
  • cancer
  • atac de cord
  • inflamatii cronice
  • relatii toxice
  • saracie materiala
  • despresie, anxietate si atacuri de panica
Oricât de sanatos manânci, oricât de mult mergi la medic si oricâte pastile bagi în tine, otrava este permanent produsa, chiar în creierul tau, si eliberata în corp.
De aceea, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci este sa îti aduci creierul, mintea si emotiile într-o stare psihologica de bine, în care în corpul tau sunt eliberati hormonii sanatatii si nu cei ai bolii. Asa cum corpul nostru este direct afectat de minte si de emotii, la fel este starea noastra psihologica, si apoi rezultatele noastre în lumea reala.
  • Cum va lua decizii un om fara încredere în sine si permanent traind cu frica?
  • Cum se va comporta cu cei din jur un om care simte ca poate fi tradat oricând?
  • Cum va prospera si evolua un om care se teme sa nu fie ranit din nou si sa nu repete suferintele?
Poti sa obtii ce vrei într-un singur fel (demonstrat stiintific).
Exista salvare.
Dar pentru asta e nevoie sa scapi de stresul postraumatic si sa ai harta vindecarii tale.