miercuri, iulie 24, 2024
Calatorind prin lume

Desertul Namib, una din minunile naturii

Desertul Namib se intinde de-a lungul coastelor Namibiei si Angolei si si-a imprumutat numele celei dintai.

Inca din 1904, Desertul Namib a fost partial pus sub ocrotire, dar in anii 50′ a crescut semnificativ pericolul pentru natura reprezentat de minerit. La aceasta s-a adaugat extinderea terenurilor agricole si dezvoltarea dinamica a turismului.

Din aceste motive, autoritatile au inceput sa organizeze pe suprafata desertului mai multe parcuri nationale, rezervatii naturale, precum si alte zone special amenajate pentru protejarea animalelor salbatice.

Universul vegatal si animal autohton s-a pastrat neschimbat, in mare masura. Dar eforturile depuse pentru a controla traficul turistic prin organizarea de trasee speciale, de locuri de camping si de cazare au avut rezultate destul de slabe.

Turistii continua inca sa se aventureze in regiunile indepartate ale Desertului Namib.

Consecintele sunt catastrofale: terenurile pana acum neatinse sunt acoperite de gunoaie, pasarile isi abandoneaza cuiburile, iar speciile rare de plante sunt distruse.

Desenele rupestre ale bosimanilor trebuie aparate cu grilaje de fier pentru ca vizitatorii necivilizati sa nu isi poata scrijeli numele alaturi.

Desertul joaca un rol economic important nu numai datorita turismului.

Principalul produs de export al Namibiei sunt diamantele.

Prin comparatie cu alte locuri de pe glob, zacamintele namibiene contin cea mai mare cantitate de diamante, a caror calitate le face adecvate pentru productia de bijuterii. Minerii locali extrag anual diamante, in valoare totala de un milion de carate.

Desertul Namib, iadul fierbinte si uscat din sudul Africii

In Desertul Namib domneste un climat deosebit de arid.

In regiunea de coasta umiditatea aerului este foarte ridicata si de aceea se formeaza frecvent ceata, care era candva spaima marinarilor.

In partea sudica a desertului, pe terenuri pazite cu grija, se afla zacaminte de diamante de cea mai buna calitate, la mare cautare printre bijutieri. Namibia este cel mai mare producator de diamante de acest fel din lume.

Desertul masoara 1600 de kilometri in lungime, latimea sa variind intre 50 si 160 de kilometri.

Raul Kuiseb, care seaca in anumite perioade ale anului, imparte desertul in doua parti: cea nordica, dominata de stanci abrupte, defileuri si campuri intinse de pietris si cea sudica, unde se intinde o mare de nisip cu dune prelungi si paralele.

Desetul Namib este separat de podisurile din interiorul Namibiei printr-o falie adanca.

In sudul tarii se afla o regiune bogata in diamante, izolata de terenurile din jur si pazita.

Numele si supravietuitorii

Numele desertului vine din limba hotentotilor si inseamna „Marele Gol”.

S-ar putea crede ca ariditatea extrema a climatului de aici ucide orice fel de semne de viata. Cu toate acestea, aici s-a format o lume vegetala si animala unica, ce foloseste mecanisme din cele mai ingenioase pentru a supravietui. Astfel, carabusul negru care traieste in Namib este capabil sa foloseasca si cea mai mica sursa de umiditate. El sapa mici tuneluri orientate impotriva directiei vantului, pe peretii carora se acumuleaza picaturi de roua.

Cel mai cunoscut reprezentant al vegetatiei neobisnuite din desert este Welwitschia mirabilis.

Planta traieste numai pe o fasie ingusta de pe coasta, intre raul Kuiseb si sudul Angolei. Aceasta fosila vie poate vegeta chiar si 500 de ani. In timpul noptii, ea condenseaza apa in frunzele sale lungi, de culoare maslinie.

Desertul ”viu”

In timpul caderilor rare de ploaie, terenurile de la marginea desertului sunt acoperite de o vegetatie abundenta.

In decurs de numai cateva ore florile plantelor se deschid. Smocurile de ierburi atrag animalele. Conditii relativ favorabile vietii pot fi intalnite in ”Desertul Ceturilor”, o fasie de 30 de kilometri latime care se intinde de-a lungul coastelor Atlanticului.

Umiditatea acestor terenuri este asigurata de ceata care se formeaza pe coasta namibiana prin intalnirea aerului cald si uscat de deasupra desertului cu aerul umed adus de vanturile sudice. Aici cresc specii foarte rare de plante. Pe tarm pot fi intalnite foci, pasari marine si pasari migratoare.

Cateva ”curiozitati”

Acea parte din Desertul Namib care este acoperita de nisip si atinge pe alocuri inaltimi de peste 300 de metri este una dintre cele mai intinse regiuni cu dune de pe glob.

Parcul National Coasta Scheletului (Skeleton Coast) isi datoreaza denumirea lugubra catastrofelor maritime.

Ca urmare a cetii groase si a puternicilor curenti marini, pe acest tarm s-au scufundat peste 400 de nave. Naufragiatii aruncati de valuri pe mal nu au avut nici o sansa de a supravietui in desert.

Plantele care pot fi intalnite in Desertul Namib manifesta calitati surprinzatoare: ele se usuca, dar revin la viata, daca sunt stropite cu apa!

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum