Simboluri americane
De la colonizarea, de catre populatiile sosite din Asia Centrala peste gheturile ce acopereau candva Stramtoarea Bering si pana la puterea mondiala reprezentata astazi de SUA, tot ceea ce natura si omul au edificat pe continentul nord-american se inscrie in epopeea geografica a lumii. Iata cateva simboluri ale Lumii Noi, cele care, doar prin rostirea numelui, te si trimit cu gandul la teritoriile de peste Atlantic.
CN Tower
Turnul National Canadian, simbolul orasului Toronto, are o inaltime de 553,33 m, fiind cea mai inalta constructie din America de Nord si cel de-al treilea turn ca inaltime de pe glob, dupa Tokyo Skytree din Tokyo, Japonia (634 m) si Canton Tower din Guangzhou, China (600 m).
Ca urmare a ridicarii la inceputul anilor ’70 ai secolului trecut, a numerosi zgarie-nori in centrul orasului Toronto, transmisia emisiunilor de radio-difuziune in aceasta regiune era foarte dificila, din cauza refelxiei cladirilor, fapt ce a impus construirea unui turn de telecomunicatii care sa depaseasca 300 de metri. Astfel, intre anii 1973-1976, a fost construit CN Tower, a carui inaltime este echivalenta cu cea a unei cladiri de 181 de etaje. De la parter pana la inaltimea de 346 metri se ajunge cu liftul in doar 56 de secunde. Turnul adaposteste 16 posturi de televiziune, diferite spatii comerciale si este vizitat anual de peste 2 milioane de turisti.
New York
Localizat la varsarea raului Hudson in Oceanul Atlantic, pe insulele Manhattan, Long si Staten, precum si pe peninsula aflata intre Hudson si East River, New York -ul este cea mai mare metropola nord-americana, cu ai sai 8,1 milioane de locuitori (impreuna cu suburbiile si orasele satelit atinge circa 19 milioane de locuitori.
Insula Manhattan a fost cumparata de olandezi de la indienii Lenape in schimbul unor margele de sticla care valorau 24 de dolari.
In anul 1624, au infiintat orasul New Amsterdam care, dupa cucerirea engleza, a fost redenumit New York (in onoarea ducelui de York).
Metropola este formata din cinci cartiere: Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens si Staten Island. Emblemele binecunoscute ale orasului sunt Statuia Libertatii, cladirea Empire State Building (381 de metri inaltime), construita de arhitect sub forma unui creion care, la partea superioara are 1576 de trepte, sediul O.N.U., centrul Rockefeller, format din 19 zgarie-nori legati intre ei prin pasaje subterane. New York-ul este orasul cu cele mai multe statii de metrou-468 ,desfasurate pe o retea cu o lungime de circa 1057 de kilometri.
Arhipelagul Arctic Canadian
Localizat intre nordul continentului canadian si Oceanul Artic, este format din 36.563 de insule, care au o suprafata totala de 1.424.500 de kilometri patrati. Are 15 insule cu o suprafata de peste 10.000 de kilometri patrati, printre care amintim Baffin (507,451 kilometri patrati, a cincea ca marime de pe glob), Victoria (217,291 kilometri patrati ), Ellesmere (196,420 de kilometri patrati, Banks,Devon etc.
Putinele asezari sunt localizate pe coastele insulelor sudice si sunt ocupate predominant de populatia inuita.
Dintre animalele care populeaza aceste insule cele mai cunoscute sunt renul caribu si ursul polar, iar in apele inghetate foci inelate, morse, balene, narvali (numiti si unicorni sau inorogii marilor, deoarece au un corn imens, drept si ascutit, care de fapt reprezinta un dinte, caninul stang cel mai adesea, cu o lungime de 2-3 m si o greutate de cca 10 kg.
Frunza de artar
Este cel mai cunoscut si apreciat simbol canadian.
Din cele 150 de specii de artar, 10 se gasesc doar pe teritoriul Canadei (artarul negru, artarul rosu, artarul de zahar …)
Chiar daca a fost folosita pe blazonul provinciilor canadiene Ontario si Quebec inca de la jumatatea secolului al XIX-lea, incepand cu data de 15 februarie 1965, frunza de artar se afla in centrul drapelului canadian; in aprilie 1996, artarul a fost proclamat „arbore emblematic national al Canadei”, fiecare provincie canadiana adoptand cate o specie de artar. Astazi frunza de artar apare pe moneda de un cent.
Mauna Kea
Este un vulcan din arhipelagul Hawaii si reprezinta cel mai inalt munte de pe glob; masurat de la baza sa, de pe fundul marii, are 10.205 metri, din care doar 4.205 se afla deasupra nivelului apei.
In limba locala, Mauna Kea inseamna „Muntele Alb”, deoarece in timpul iernii din Emisfera Nordica, varful sau este acoperit de zapada.
La altitudinea de 4.200 metri se afla cel mai mare observator astronomic de pe Terra, format din 13 telescoape care sunt utilizate de oamenii de stiinta din 11 state.
Yerba Buena
Localizat pe insula omonima din Golful San Francisco, Yerba Buena este tunelul rutier cu cea mai mare deschidere de pe glob, respectiv 23 de metri, avand o inaltime de 18 metri, o lungime de 160 de metri si cate cinci benzi de circulatie pe fiecare sens.
Tunelul face legatura intre cele doua poduri prin care insula Yerba Buena este conectata cu traficul rutier de pe uscat si a fost dat in folosinta in noiembrie 1936.
Parcul National Yellowstone
Declarat parc national in anul 1872 el se afla pe un platou vulcanic din interiorul Muntilor Stancosi.
Este parcul cu cel mai mare numar de gheizere, izvoare fierbinti si alte fenomene termale, peste 10.000 la numar, din lume.
Are 300 de gheizere cu nivelul termic al apei aflat la circa 95 de grade Celsius; dintre acestea Old Faithful este gheizerul cu cele mai constante eruptii la o inaltime cuprinsa intre 32 si 56 de metri. Stemboat Geyser este cel mai inalt gheizer activ, coloana de apa atingand in medie 90 de metri, maximul masurat fiind de 120 de metri. Eruptiile puternice au loc la un interval de cateva zile sau la cativa ani.
Manitoulin
Este cea mai mare insula din lume aflata intr-un lac cu apa dulce. Aceasta are o suprafata de 2.766 kilometri patrati, este localizata in nordul lacului Huron si are 108 lacuri cu apa dulce, unele avand propiile lor insule. Cel mai mare este lacul Manitou (106,4 kilometri patrati) si este considerat cel mai mare lac in lac.
Aceasta prezentare cuprinde doar cateva simboluri americane, probabil cele mai cunoscute de noi europenii.
Asa zisa „Lumea Noua” descoperita relativ tarziu continua sa-si pastreze anumite secrete inca nedezvaluite maselor largi de oameni.