Meteoritul atipic ,provenit de „nicaieri „

Meteoritul atipic ,provenit de „nicaieri „
Meteoritul provenit de”nu se stie unde” ,provoaca noi controverse intre oamenii de stiinta 

Sistemul nostru solar este un loc extrem de violent , in care asteroizii se lovesc frecvent unii de altii ,la viteze impresionante .Ocazional ,acesti bolovani spatiali intersecteaza orbitele planetelor sau satelitilor si , la impactul cu acestea ,se transforma ei in meteoriti .

meteoritul atipic

Pana acum , pe planeta noastra s-au gasit doar meteoriti care provin de pe Marte si de pe Luna ,dar, recent , s-a descoperit un fragment de roca mai putin obisnuit , iar lumea stiintifica banuieste ca acesta ar proveni de pe o alta planeta ,si anume de pe Mercur !Daca se va demonstra aceasta banuiala ,ar fi primul meteorit descoperit pe Terra care provine de pe mica planeta aflata in apropierea Soarelui .

35 de fragmente din acest meteorit ,care a cazut anul trecut in sectorul saharian al Marocului , au fost comercializate pe piata obiectelor care provin din spatiu .Acest lucru ,in sine , nu este neobisnuit , dar in clipa in care Stefan Ralew a achizitionat una dintre aceste pietre ,el si-a dat seama ca e ceva in neregula .Contactandu-l apoi pe Tony Irving ,profesor  renumit la Universitatea din Washington , banuielile i s-au adeverit .La randul sau , Irving si-a dat seama ca meteoritul este un achondrit -spre deosebire de meteoritii chondritici obisnuiti si de meteoritii bogati in fier ,acest tip de meteorit se intalneste destul de rar ,el avand o compozitie interna variata ,ca rezultat al spargerii in urma contactului cu un obiect mult mai mare ,de cel putin 200 km kilometri in diametru .

Acest lucru inseamna ca achondritul ,format initial ca parte a asteroidului sau a planetei din care face parte , este suficient de  mare pentru a se diferentia pe plan intern ,formandu-si  singur un nucleu distinct si o crusta .Interesant este faptul ca aproximativ jumatate din achondritii descoperiti pe Terra provin de pe Asteoidul 4-Vesta ,dar aceasta bucata de roca nu provine de aici .

meteoriti si planete

Dupa studii amanuntite , s-a remarcat faptul ca niciun alt meteorit gasit pe Terra nu prezinta o compozitie asemanatoare celei prezente pe NWA 7325 ( numele sau complet fiind North West Africa 7325 ) ,ea fiind bogata in magneziu ,aluminiu si silicat de calciu ,dar, surprinzator ,saraca in fier . Aceste elemente chimice corespund in totalitate cu datele  oferite pana in prezent de sonda spatiala Messenger ,care cerceteaza suprafata planetei Mercur. De asemenea meteoritul contine cantitati impresionante de crom ,explicand astfel culoarea sa de un verde intens .

Dar compozitia chimica nu spune totul : s-a descoperit ca anumite elemente care se gasesc in roca nu se potrivesc cu compozitia planetei Mercur ,dar si faptul ca acest  fragment pare mult prea batran fata de aceeasi planeta ,Mercur !

Pentru moment, toate datele despre acest mic achondrit raman neconcludente .Pur si simplu ,nimeni nu poate oferi un raspuns cert cu privire la originea sa ,iar intrebarea care se pune cel mai frecvent este : daca nu provine de pe Mercur ,atunci de unde vine ? Aceasta este intr-adevar marea provocare a cercetarilor ulterioare…

sursa :Terra Magazin