vineri, aprilie 12, 2024
Calatorind prin lume

Lacul celor patru cantoane, lacul Confederatiei Elvetiene

Lacul celor Patru Cantoane este situat pe panta nordica a Alpilor la o altitudine   de   434    metri .Tarmul   foarte  accidentat face ca circumferinta sa sa atinga aproape    144  de   kilometri .Lacul este traversat de raul Reub si este exploatat in principal in turism : vasele „flotei albe” transporta anual aproximativ 2.000.000 de pasageri ,iar pe tarmuri au aparut numeroase statiuni de odihna .Turistii viziteaza cel mai adesea orasul Lucerna ,situat in apropiere si Rutli , o pajiste de pe malul lacului unde „s-a nascut Elvetia”.

lacul celor patru cantoane

Wilhelm Tell ,eroul Elvetiei 

Putine legende au devenit la fel de populare ca povestea lui Wilhelm Tell .Nu este locul potrivit pentru a discuta cat adevar cuprinde ,dar influenta uriasa pe care a exercitat-o ,timp de   veacuri , este fara indoiala demna de toata admiratia .Formula legendei este cat se poate de tipica : in secolul al XIV-lea ,linistea taranilor de pe malurile Lacului celor Patru Cantoane incepe sa fie tulburata de guvernatorul habsburg Gessler .In cruzimea sa ,acesta il obliga pe bunul si curajosul Wilhelm Tell sa tinteasca cu arbaleta marul asezat pe capul fiului sau . 

wilhelm tell ,eroul elvetiei

Sageata isi atinge telul ,dar indemanaticul tintas cade in mainile asupritorilor sai .Tell reuseste sa evadeze ,il prinde pe josnicul Gessler in apropiere de Kussnacht si ii ia zilele .In mod neasteptat ,devine erou national ,iar in intreaga Elvetie izbucnesc revolte indreptate impotriva puterii feudale .Exista doua versiuni ale legendei ,ambele datand din secolul al XV-lea ,care au fost combinate in scris, in 1570 , conferind povestii rang de mit national elvetian .Mai tarziu ,persoana arcasului viteaz si motivul luptei pentru libertate asociat acestuia au devenit o tema populara pentru creatorii din toate domeniile artei .

Lacul celor Patru Cantoane ,simbolul libertatii poporului elvetian 

Inconjurat de munti inalti ,frumosul Lac al celor Patru Cantoane este situat in centrul   Elvetiei .Ocupa o suprafata de 113,6 kilometri patrati ,fiind al   patrulea lac ca  marime  al tarii. Numele   bazinului    este  dat   de   cele     patru    cantoane     de      malurile      sale         :         Uri ,Unterwalden,Schwyz si Lucerna.

lacul celor patru cantoane ,lacul confederatiei elvetiene

Valoarea estetica si turitica a Lacului celor Patru Cantoane a devenit evidenta cu 200 de ani in urma ,ceea ce a fost in mare parte meritul Lucernei ,cel mai  vechi   oras   din   centrul   Elvetiei .Turismul ramane si in prezent principala sursa de venituri a regiunilor din jurul lacului . Datorita foehnurilor ( vanturi calde) ,terenurile invecinate sunt acoperite de o vegetatie luxurianta .Lacul Uri ,asemanator unui fiord reprezinta prelungirea sudica a Lacului celor Patru Cantoane . Pe pajistea Rutli de pe malul sau vestic a fost depus , in secolul al XIII-lea , vestitul juramant  cu care se considera ca a inceput istoria Confederatiei Elvetiene.

Foametea si saracia i-au fortat pe taranii care traiau pe tarmurile Lacului celor Patru Cantoane sa caute o cale de salvare comuna .La 1 august 1291,pe pajistea Rutli s-au intalnit conducatorii celor trei cantoane originare : Uri , Schwyz si Unterwalden .

lucerna ,cel mai frumos oras din centrul elvetiei Ei au incheiat o alianta pe care ,in urma unor lupte crancene , au fost nevoiti sa o accepte intr-un final si principii habsburgi care controlau aceste tinuturi .Mult mai tarziu , in 1848 ,acest nucleu al Elvetiei s-a transformat intr-un stat federal suveran cu o constitutie propie .Tara si-a aparat independenta politica in mod consecvent ,de-a lungul secolului al XX-lea ,pastrandu-si neutralitatea si in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial  ( Un exemplu graitor al spiritului independent al elvetienilor este satul Gersau de la poalele masivului Rigi . Acesta a ramas independent din punct de vedere politic pana in anul 1789 ,devenind intre timp cea mai mica republica din lume.) .

 

  Dupa     1945 ,Elvetia a aderat la organizatiile care asigura unitatea Europei ,la Comunitatea Economica Europeana si la Consiliul Europei ,ramanand fidela ,si in prezent, principiului neutralitatii politice .In momentul de fata , regiunile de pe malurile Lacului celor Patru Cantoane se numara printre cele mai bogate de pe Vechiul Continent ,desi , cu exceptia Lucernei ,nu exista aici centre industriale importante.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum