Ragnarok ,ziua judecatii in mitologia scandinava

In ultimele zile am vazut cateva articole, menite sa induca teama ,despre sfarsitul  omenirii prevestit de mitologia scandinava.Departe de a fi adevarate ,unele date sunt mistificate si denaturate in mod voit de catre mass-media mondiala .Sa vedem cum suna povestea ,numita Ragnarok sau „Sfarsitul Lumii ” …

Exista mai multe povestiri care vorbesc despre aceasta cumplita zi ,in care zeii si ,   alaturi de  ei , toate fortele luminii ,se vor infrunta cu raul …A cui va fi victoria , e greu de stiut .S-ar putea ca Ragnarök sa fie sfarsitul …Nu se stie ,asta se va vedea atunci , in cumplita zi Ragnarök. 

Se stie doar ca sosirea Ragnarökului va fi precedata de multe semne ,  pe    care zeii   si    oamenii ,daca vor fi destul de intelepti ,le vor deslusi cum se cuvine .

ragnarok batalia zeilor

Astfel ,se spune ca mai intai se va produce o schimbare in ordinea fireasca a lucrurilor – cei dintai o vor observa oamenii din Midgard( „lumea oamenilor „)  ,urmasii lui Ask si Embla( un fel de Adam si Eva in mitologia scandinava) .

Mai intai va fi un cumplit razboi al lumii ; josnica lacomie si invidia vor indemna oamenii sa savarseasca fapte nebunesti si fara deosebire sa se omoare unii pe altii ,astfel incat parintii isi vor omora copiii si fratii se vor ucide intre ei ,nimeni nu va mai cunoaste mila si indurarea ,iar minciuna ,jaful si crima vor domni peste tot si toate .

ragnarok ,batalia decisiva

Curand dupa aceste lupte intunecate ,va sosi iarna Fimbul ,care va cuprinde de fapt trei ierni fara vreo vara intre ele ;atunci vor cadea zapezi nesfarsite ,gerul va fi tare ca o  cremene si vijeliile taioase ca pumnalele .

Si cerul nu va putea oferi nici o speranta ,caci se va intampla si un alt lucru ,mult mai ingrozitor : Soarele va fi prins din urma de lupul urias care e mereu pe  urma sa si va   fi    sfasiat ,iar Luna la randul ei va fi ajunsa si sfartecata ; iar stelele vor incepe sa se prabuseasca de la locurile lor ,lasand cerul negru ca smoala .

ragnarok ,ziua judecatii in mitologia scandinava

Ultimul semn va fi cand pamantul va incepe sa tremure si sa se zguduie ; atunci padurile se vor smulge din radacini ,stancile se vor faramita si toate legaturile se vor rupe . 

Alvii ( elfii ) si piticii se vor tarâ ingroziti   in     grotele   lor ,inspaimantati de ceea ce nu  vor intelege .Iar cand scoarta pamantului     va    crapa     ,    atunci       Fenrisulv    ( cumplitul lup al mitologiei nordice ) se va elibera  si prin crapaturile scoartei va incepe sa curga apa ,caci Sarpele Lumii, in ingrozitoarea lui furie ,va scapa coada dintre falci si va incepe sa urce la suprafata .

Atunci corabia mortilor Nagelfar isi va imbarca echipajul si va parasi taramurile   subpamantene ,unde asteapta de veacuri .

La strigatul carmaciului ,miriade de vasle se vor scufunda in valurile invrajbite si corabia va fi purtata pana la tarmul Asgardului ( salasul zeilor -vezi si https://www.mixdecultura.ro/2013/06/mitologia-scandinava/)

Echipajul lui va fi format din intreaga lume funesta a Helului ( lumea de dincolo ) si capitan si carmaci va fi cel mai cumplit dusman pe care oamenii si zeii l-au avut : Loke ( uriasul ,care era si zeu in acelasi timp , ce-i insela pe oameni si pe zei ) .

El se va elibera din legaturi la prima zguduire a pamantului si se va alatura fiorosilor lui fii lupul Fenrir si sarpele Midgard .

Varcolacul Fenrir se va repezi si falcile lui cascate vor sfasia cerul ,in vreme ce flacarile care ii vor tasni din nari vor arde totul .Sarpele va sufla un nor urias de otrava ,care va parjoli cerul si pamantul in fum si putoare.Intr-un bubuit cumplit se va rupe cerul si prin spartura vor galopa Uriasii Focului din Muspellheim .

ragnarok

Gigantul Surt va calari un armasar de flacari si in urma sa focul va mistui totul .Copitele Uriasilor focului vor bubui ,cand ei vor trece peste podul Bifrost si curcubeul se va rupe in urma lor .Toti se vor indrepta spre locul stabilit pentru cea din urma infruntare – campia pustie Vigrid .

Fenris si Sarpele Lumii vor fi acolo ,intr-acolo vor marsalui fapturile din Hel ,umar la umar vor pasi Uriasii de Gheata si Uriasii Muntelui ,condusi de stapanii lor .

raganarok ziua judecatii

Campia     se   va    umple   de  sute    de      mii    de  fiinte ,nemarginita armie a fortelor Raului .

Apoi ,in tacere vor astepta …

In dimineata Ragnarök va canta cocosul Gullenkamme -pentru cea dintai si cea din urma data – si luptatorii vor fi treziti din somn de trambitatul lui puternic ,iar Heimdall va pune la buze cormul Gjallar si sunetul cornului va patrunde pana in cele mai indepartate unghere din cele noua lumi ,pentru a chema la lupta toate fortele Binelui .

La auzul sunetului prevestitor de nenorocire , Yggdrasil  (copacul primordial sau copacul cerului ) va incepe sa tremure  si sa se scuture .

Odin va galopa spre izvorul lui Mimer( ” Inteleptul”)   pentru a cere sfatul inteleptului ,dar acum pentru prima oara capul lui Mimer nu va raspunde si Odin va galopa inapoi ,  spre    Asgard ,cu inima grea de presimtiri rele .

Zeii si eroii isi vor imbraca armurile si se vor indrepta spre campia Vigrid .

ragnarok si odin

Vor fi acolo Odin , cu coif de aur si tinand in dreapta lancea Gunger,      Zeul   cu   Barba   Roscata ,tinand strans in pumn fraiele tapilor neimblanziti ; Frej  si Heimdall ( zeul fertilitatii  si zeul luminii si paznicul zeilor ) alaturi de Tyr  ,zeul justitiei ( cel mai curajos dintre zei ) vor calari inarmati cu arme naprasnice .Mai departe se va afla tacutul Vidar ,incaltat in Gheata cu Talpa Groasa .

In spate vor veni eroii ,bersecii si walkyriile .Vor fi atat de  multi ,ca pamantul va dudui sub copitele cailor .

Ce se intampla cand cele doua armate se vor  ciocni ?

raganarok ,batalia finala

Prevestirea este cumplita : ea spune de-a fir a par tot ce se va petrece atunci ,in cumplita zi Ragnarök .

Se spune cum va   pieri Parintele ,   zeul Odin ,   sfasiat de   Fenrir si cum   Thor   ( zeul tunetului )  ,odinioara aparatorul Asgardului ,se va prabusi , incolacit de cumplitul Sarpe al Lumii.

Tacutul Vidar va apuca sa ucida varcolacul ,razbunand astfel moartea lui Odin .Tyr va infrunta pe monstruosul caine Garm si ei vor pieri ,ucigandu-se unul pe altul .

Heimdall va fi cel ales sa-l intalneasca pe Loke si ei doi vor lupta prefacuti in doua vartejuri de foc ,iar cand flacarile se vor intalni ,la fel de puternice , se vor arde unele pe altele – si astfel vor pieri Heimdall si Loke si in urma lor va ramane doar un pumn de cenusa .

Ultima lupta va fi intre Frej si uriasul Surt ,dar lupta va fi lipsita de speranta – cu mult timp in urma zeul a dat sabia ca pret al iubirii -si acum ,in ultima batalie , va trebui sa lupte cu mainile goale …RAGNAROK_by_Soys_illustrations

Cand Frej se va prabusi ,Surt va ridica triumfator sabia lui de foc ,mai stralucitoare ca o mie de sori si rotind-o in vazduh va aprinde aerul si pamantul si totul …si universul va dispare ,in fum si intuneric  si va fi din nou ca la inceput : haos ,neforma, nefiinta , precum se spune in vechea carte „Voluspa”:

Soarele scade se-ntuneca

se-afunda pamantul sub mare 

stralucitele stele 

se-arunca din ceruri 

focul se-ncinge

cu fum fumegand in vartejuri 

fuioare de foc navalesc 

sa loveasca chiar cerul.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: