duminică, martie 3, 2024
Mituri si mitologii

Viracocha, zeul alb al incasilor

Cine a fost Viracocha?

Viracocha era cel mai important si mai puternic zeu din panteonul incasilor.

Acestia il considerau zeul soarelui, al furtunilor, focului si al fulgerelor, dar si creatorul Universului. Viracocha si sotia sa, Mama Qocha („mama marilor „), au avut doi copii: Inti, zeul soare, si Mama Quilla, zeita luna.

Se spune ca Inti si Mama Quilla sunt parintii primului conducator al incasilor, Manco Capac, dar si al surorii-sotie a acestuia, Mama Ocllo.

Manco Capac, fondatorul orasului Cuzco, capitala imperiului Inca, le-a daruit oamenilor secretele cultivarii pamantului si a creat un cod de legi.

Imparatii care i-au urmat se credeau reincarnari ale lui Inti si l-au recunoscut pe Viracocha drept tatal lor spiritual.

Astfel, cultul lui Inti a devenit cultul principal al incasilor, iar lui Viracocha, desi venerat, ii erau dedicate putine temple.

Viracocha era reprezentat ca un barbat cu tenul deschis, barbos, cu trasaturi cauzaziene si cu ochii verzi.   Datorit acestor caracteristici si a faptului ca era considerat zeu creator si solar, multi oameni de stiinta au sustinut ca exista o legatura intre Viracocha si zeul aztec Quetzalcoatl.

viracochas ,zeul alb al incasilor
Reprezentari ale zeului Viracochas

Distrugerea primei lumi

La inceput, Viracocha a creat o lume care nu cunostea lumina: nu existau Soarele, Luna si stelele.

Oamenii traiau in aceasta lume intunecata, iar zeul le ordonase sa respecte preceptele sale morale. Cu toate acestea, ei au devenit rai si trufasi. Furios, Viracocha a trimis 60 de zile si nopti de ploi torentiale, care au inundat lumea si au ucis toti oamenii.

 Crearea noii lumi 

Cand Viracocha a distrus prima lume, prin potop, a crutat doar trei oameni, ca sa-l ajute la refacerea lumii.

Printre primele lucruri pe care le-a facut Viracocha a fost sa faureasca lumina pentru lumea intunecata.

Zeul si-a dus slujitorii la o insula din lacul Titicaca, socotit centrul lumii. De acolo, a poruncit sa iasa din apa Soarele, Luna si stelele si sa mearga in cer.

quetzalcoatl-god
Quetzalcoatl-zeul Soarelui la azteci

Calator in chip de cersetor 

Dupa crearea noii lumi, Viracocha a plecat sa  cutreiere pamantul, ca sa vada cum traiesc noii oameni si sa-i civilizeze.

In anumite imprejurari, el purta o manta alba sau zdrentele unui cersetor, ca sa nu fie recunoscut de nimeni.

In drumurile sale, nu a fost mereu bine primit. Intr-un oras, oamenii, jigniti de vederea sa, au incercat sa-l ucida.

Viracocha i-a inspaimantat, facand sa cada ploaie de foc pe un deal. Focul ardea asa tare, incat albea stancile pe care le atingea.

Peste ceva timp, zeul a plecat pe Oceanul Pacific si a disparut. Se credea ca i-a pus pe ceilalti zei sa aiba grija de creatia lui si ca se intorcea doar in vremi de restriste.

Incasii l-au astepta si au crezut ca europenii, cu care au venit in contact, sunt urmasii lui. S-a dovedit ca nu a fost asa…

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum