Descoperiri arheologice recente

Cateva descoperiri arheologice recente foarte interesante

Roma, devoratoare de aur.

Regiunea aurifera Las Medulas din nordul Spaniei a fost deosebit de atractiva pentru Imperiul Roman. Arheologii au descoperit intr-un sit din regiune, cu ani in urma, o importanta mina aurifera si un ingenios sistem hidraulic care asigura aprovizionarea cu apa din râuri pentru spalarea depozitelor de sedimente aurifere. Recent, in aceeasi zona, la nord de râul Eria, au fost scoase la iveala vestigii ale unei noi mine in urma cartografierii zonei, acoperita de vegetatie, prin teledetectie cu laser. La câtiva metri adâncime se aflau canale, rezervoare si depozite aurifere. In urma studiilor intreprinse s-a ajuns la concluzia ca din aceasta mina s-ar fi extras peste 1.500 de tone de aur.

descoperiri arheologice recente
Las Medulas

 Puzzle sculptural.

In 2011 intr-un sit arheologic din regiunea franceza Amiens au fost descoperite 19 fragmente din gresie. Dupa ce le-au degajat de pamânt si le-au examinat, arheologii au inteles ca fragmentele proveneau dintr-o statueta. Au fost arhivate si neglijate asa cum se intâmpla in nenumarate cazuri. De-abia in urma cu o luna a fost reconstituita, dar nu integral pentru ca nu s-au putut identifica locurile in care sa fie lipite o parte din fragmente cu atât mai mult cu cât acestea erau erodate.

 In urma reconstituirii, deloc dificila, s-a profilat o superba statueta feminina stilizata, cu o inaltime de 12 centimetri, realizata in urma cu 22.000-29.000 de ani (in Paleolitic), dintr-un singur bloc de gresie. Caracterele feminine pronuntate, tipice figurinelor „Venus” sunt evidente: fese si piept opulente (in acest caz pieptul nu este voluminos) capul reprezentat printr-o „sfera”, fara detalii morfologice, brate schitate vag.

 Statuetele preistorice de tip Venus, simbolizeaza in special fecunditatea, dar functiile lor, locul ocupat in eventuale ritualuri sunt necunoscute. Au fost descoperite in diverse situri europene, pâna in Siberia. In Franta au fost descoperite 15 exemplare. In aceasta primavara se vor efectua noi sapaturi in zona respectiva, in speranta ca vor fi reperate fragmentele care lipsesc.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: