Ce a copiat crestinismul din practicile pagane?

Ce a copiat crestinismul din practicile pagane?

Crestinii timpurii si pagânii aveau multe practici si ritualuri comune. Autori precum Freke si Gandy afirma faptul ca acestia au copiat de la pagâni. Nu putem exclude faptul ca si unele practici crestine au fost împrumutate de catre practicantii cultelor pagâne cum ar fi cultul lui Mithra, in timpul secolului al III-lea d.Hr., Mithraianismul si crestinismul fiind principalii competitori pentru afilierea religioasa a cetatenilor romani. Dar dogma crestina a împrumutat si de la alte religii mai vechi, nu doar de la cele contemporane ei.

Horus si Iisus

Ce a copiat crestinismul din practicile pagane

Horus, la fel ca si Iisus, a fost nascut din fecioara, Isis si a fost singurul fiu nascut al zeului Osiris. Nasterea sa a fost vestita de catre steaua Sirius, steaua diminetii. Seth a încercat sa-l omoare pe Horus, dar Osiris previne aceasta întâmplare spunandu-i mamei lui Horus ,,Vino, tu zeita, ascunde-te cu copilul tau!”.

Aceasi situatie este întâlnita si la Iisus, unde un înger îi spune lui Iosif: ,,Scoala-te si ia pruncul si pe mama lui si fugi în Egipt”.

La fel ca si în cazul lui Iisus, nu se stie nimic despre viata lui Horus între 12 si 30 de ani. La vârsta de 30 de ani sunt botezati amândoi, iar soarta celui care îi boteaza este aceasi, în ambele cazuri botezatorul fiind decapitat. Minunile realizate de Horus sunt aceleasi ca si cele realizate de Iisus, amândoi merg pe apa, vindeca bolnavi, redau vederea, exorcizeaza, sunt crucificati, coboara în iad si învie dupa trei zile.

Krishna si Iisus

Conform Bhagavata Purana (Povesti divine si eterne ale Zeului Suprem), Krishna s-a nascut fara existenta unei uniuni sexuale, doar prin ,,transmisie mentala” de la mintea lui Vasudeva în pântecele mamei, Devaki. Atât Iisus, cât si Krishna erau numiti zei sau fiul Zeului Suprem. Amândoi au fost trimisi din rai pe pamânt luând chip uman, numiti salvatori si fiind a doua persoana din Trinitate. Tatal Krishnei era deasemenea tâmplar, un spirit fiind cu adevarat tatal lor. Amândoi au fost vizitati la nastere de întelepti sau pastori, ghidati de o stea.

În ambele cazuri, îngerii îi avertizeaza pe parinti ca liderul local doreste sa-i asasineze si fug împreuna cu parintii, Maria si Iosif se refugiaza în Muturea, parintii Krishnei fug în Mathura. Iisus era numit ,,leul tribului Iudaic”, în timp ce Krishna este intitulat ,,leul tribului Saki”. Minunile înfaptuite de cei doi sunt aceleasi, amândoi începând aceste minuni cu vindecarea unui lepros. Ambele zeitati au parte de o ultima masa, sunt crucificate si reînvie  dupa 3 zile.Ce a copiat crestinismul din practicile pagane-asemanari

Iisus si Mithra

Multi crestini timpurii celebrau nasterea lui Iisus pe data de 6 ianuarie ( crestinii armeni înca sarbatoresc astfel). În Alexandria, nasterea zeului Aion (zeitate elenistica asociata cu timpul) era sarbatorita tot pe data de 6 ianuarie.

Crestinii si pagânii sarbatoresc nasterea zeului lor pe data de 25 decembrie. În cazul lui Mithras, singura dovada a celebrarii sale la aceasta data este sarbatorirea nasterii lui Invictus în aceasta zi a caldendarul lui Philocalus, Invictus fiind desigur, Sol Invictus. Spre deosebire de alte culte romane de mistere, misterele mithraice nu erau publice, cultul lui Mithra era limitat doar la initiati si doar ei puteau practica acest cult în secret, în Mithraeum. Festivalul natalis Invicti [nasterea Neînfrântului (Soare)], tinut pe data de 25 decembrie, era un festival al soarelui, nicidecum al misterelor lui Mithra.

Conform unei traditii crestine, Hristos a murit în ziua de 23 martie si a înviat pe 25 martie. Aceste date coincid cu moartea si învierea lui Attis ( zeu frigian al vegetatiei ).

Botezul era un ritual de baza atât pentru crestini, cât si pentru cei ce îl venerau pe Mithra. Crestinii practica botezul prin scufundare. Se spune ca Sf. Ioan Botezatorul, a început sa boteze oamenii în apa Iordanului pentru a-i curata de pacate. Dupa istorioarele crestine, acesta L-a botezat chiar si pe Isus. La antici, botezul era o practica curenta. În religia lui Mithra, se practica tot botezul prin scufundare. În acest sens, chiar Justin Martirul si Filosoful, apologet crestin, declara în opera sa„Apologetica”, urmatoarele: ,,când diavolii au auzit despre aceasta spalare vestita de profet, i-au determinat pe cei ce intra în templele lor, pentru a le aduce jertfe de bautura si arderi de tot, sa se-si stropeasca si sa se spele, de asemenea, în întregime, dupa ce se îndeparteaza [de locul sacrificiului], ca sa intre în sanctuarele unde se afla imaginile lor”.

Ce a copiat crestinismul din practicile pagane Craciunul

Crestinii initiau convertirii prin botez în martie si în aprilie, Mithraismul îsi initia membrii în aceasi perioada. Crestinii se botezau dezbracati, iar dupa scufundare, îmbracau o haina alba si purtau pe cap o coroana si tinând în mâna o lumânare, intrau în basilica. Adepti cultului lui Mithra aveau acelasi ceremonial, singura diferenta fiind aceea ca ei mergeau în templu purtând torte.

Pâinea si vinul sau euharistia, constituie un punct cheie în religia crestina.

Într-o inscriptie dedicata lui Mithra, scrie ,, Cel ce nu v-a mânca din trupul meu si nu v-a bea din sângele meu, astfel încât el sa se uneasca cu mine si eu cu el, acela nu va cunoaste salvarea”

Sf. Justin Martirul si Filosoful spune despre aceasta urmatoarele: ,,Stiti sau puteti afla ca, în cadrul riturilor mistice prin care este initiat cineva, se asaza pâine si un pahar cu apa, prin rostirea anumitor incantatii”.

 Acest fapt l-a facut pe Firmicus Maternus, apologet crestin, sa declare, plin de ura urmatoarele: „Veninul unei otravi purtatoare de ciuma ai înghitit, o bautura datatoare de moarte ai baut în pornirea funestei tale nebunii. Urma de neînlaturat a acestei hrane e moartea ca pedeapsa. Ceea ce te lauzi ca ai baut ca datator de viata te împinge la moarte. Altu-i alimentul care da mântuirea si viata; cauta pâinea lui Hristos, bautura lui Hristos!”

În Biblie, se spune :,, Si le-a zis Iisus: Adevarat, adevarat zic voua daca nu veti mânca trupul Fiului Omului si nu veti bea sângele Lui, nu veti avea viata în voi. Cel ce manânca trupul Meu si bea sângele Meu are viata vesnica, si Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul este adevarata mâncare si sângele Meu, adevarata bautura. Cel ce manânca trupul Meu si bea sângele Meu ramâne întru Mine si Eu întru el.”

Tot Biblia spune ca Iisus a fost crucificat într doi hoti, unul a mers în rai, iar celalalt în iad. În misterele lui Mithra, o imagine des întalnita este aceea a lui Mithra flancat de doi purtatori de torte, câte unul pe fiecare parte, unu dintre ei tine torta îndreptata în sus, celalalt în jos. Acestea simbolizau accederea în rai sau caderea în iad.

Ce a copiat crestinismul din practicile pagane-isis si horus

Sunt multe asemanari între religia lui Mithra si crestinism, Sfântul Augustin declarand ca preotii lui Mithra venerau acelasi zeu ca si el:

Adeptii ambelor religii aveau un ritual ce implica pâinea, acesta purta denumirea demissa.

Atât crestinismul, cât si cultul lui Mithra aveau un total de 7 taine.

Epihania, 6 ianuarie, era o serbare în care adeptii lui Mithra celebrau vizita magilor la noul zeu nascut. Biserica Crestina adopta aceasta traditie în secolul al IX-lea d.Hr.

Care sunt motivele asemanarilor dintre pagâni si crestini?

Crestinii au copiat de la pagâni: Aceasta este, posibil, cea mai plauzibila teorie. Celsus a fost un filosof grec ce a trait în secolul al II-lea d.Hr. si care a scris împotriva crestinismului. El spune ca ,,aceasta religie recenta (crestinismul), este o reflexie palida a credintelor pagâne”. Conform enciclopediei catolice, Celsus spunea ca crestinii au copiat conceptele celorlalte culte. ,,Ideilie (crestine) referitoare la originea universului sunt comune cu cele ale tuturor oamenilor si ale înteleptilor din antichitate”.

paris5

O încercare a diavolului de a însela credinta crestinilor:  Diversi autori crestini, precum Irineu (episcop de Lyon, circa 120 d.Hr-?), Justin martirul (apologet crestin, 100-165 d. Hr), Tertulian (teolog crestin, circa 160-220? d.Hr.) au concluzionat ca asemanarile dintre pagânism si crestinism erau niste încercari ale diavolului de a imita.

Se spunea ca diavolul folosea ,,plagiat prin anticipare”, adica diavolul folosea atacuri preventive împotriva credintei cu câteva secole înainte de nasterea lui Iisus cu scopul de a convinge oamenii ca Iisus era doar o copie a celorlalti zei si de a distruge credibilitatea crestinismului în ochii oamenilor.

Coincidente?

Aceste puncte asemanatoare pot fi coincidente. Exista multe cazuri în religia comparata unde credinte sau practici asemanatoare sunt observate între doua religii fara sa existe o legatura între cele doua ( ex. Structurile piramidale din Egipt sunt asemanatoare cu cele din Mexic ). Similar, aproape toate religiile împart o reciprocitate etica, precum regula de aur (trateaza pe cei din jurul tau asa cum ai vrea sa fii si tu tratat). Totusi, cele aproape 200 de coincidente perfecte între evenimentele din viata lui Iisus si cea a lui Horus, precum si cele 346 analogii dintre Hristos si Krisna, fac ca aceasta teorie sa nu fie credibila.

Asemanarile dintre crestinism si religiile pagâne sunt dovada faptului ca multe dintre componentele esentiale ale credintei crestine sunt de origine pagâna, iar  multe din evenimentele atribuite  vietii lui Iisus (nasterea din fecioara, învierea oamenilor, vindecarile miraculoase, exorcism, crucificare, înviere etc. ) sunt mai vechi de 4500 de ani si inspirate din mitologia pagâna.

Revista Historia