Cercetatorii au descoperit recent un oras învaluit în mituri, care a fost înghitit de Marea Mediterana si îngropat în nisip si noroi pentru mai bine de 1.200 de ani. Acum, arheologii descopera misterele orasului Heracleion, studiind artefactele foarte bine conservate, care spun povestea uimitoare a unui port vibrant din era antica.
Cunoscut sub numele de Heracleion pentru vechii greci si Thonis pentru egiptenii antici, orasul a fost redescoperit în anul 2000 de catre arheologul subacvatic francez Dr. Franck Goddio si de o echipa de la Institutul European pentru Arheologie Subacvatica (IEASM), dupa un studiu geofizic de patru ani. Ruinele orasului pierdut au fost gasite la 30 de metri adâncime în Marea Mediteraneana, în Aboukir Bay, lânga Alexandria.
Un nou documentar scoate în evidenta cele mai importante descoperiri care au fost gasite la Heracleion în timpul unor sapaturi care s-au întins pe durata a circa 13 ani. Descoperirile arheologice fascinante au ajutat la descrierea unui oras antic care a fost nu numai un centru vital al comertului international, ci, posibil si un important centru religios. Potrivit celor de la Telegraph, Heracleion a servit ca un port de intrare pentru schimburile comerciale dintre Marea Mediterana si Nil.
Pâna în prezent 64 de epave antice, statui de 5 metri, peste 700 de ancore, monede de aur si table gigantice scrise în limbile greaca si egipteana au fost descoperite în noroiul golfului. Cercetatorii cred ca aceste artefacte sunt o dovada a faptului ca orasul era un centru comercial plin de viata.
Cercetatorii au descoperit, de asemenea, o varietate de artefacte religioase, inclusiv sculpturi din piatra masive despre care se crede ca au împodobit templul central al orasului, precum si sarcofage de calcar, care ar fi continut animale mumificate.
Expertii s-au mirat de varietatea de artefacte gasite si au fost la fel de impresionati de faptul ca sunt foarte bine conservate.
„Dovezile arheologice sunt pur si simplu coplesitoare”, a declarat profesorul Sir Barry Cunliffe, un arheolog de la Universitatea din Oxford care a luat parte la excavare, potrivit unui comunicat de presa citat de ziarul The Huffington Post.
„Ramânând neatinse si protejate de nisipul de pe fundul marii timp de secole, acestea sunt pastrate excelent”, a adaugat profesorul.
Desi a aflat multe lucruri despre orasul scufundat, ramâne totusi o întrebare: De ce anume s-a scufundat?
Cercetatorii sugereaza ca greutatea cladirilor mari ar fi apasat pe argila si solul nisipos din regiune, fapt ce ar fi putut duce la scufundarea orasului în urma unui cutremur.
Un alt mister a fost adus în discutie de Flinders Petrie, considerat parintele arheologiei moderne, care sustine ca a gasit o noua rasa gigant în Egipt. În ultimul sau raport el afirma:
„O noua rasa a fost gasita, care nu are niciun obiect (fabricat în stil) egiptean. Ceramica, statuetele, margelele, modul lor de înmormântare sunt deosebite de oricare altele din Egipt. Nu a fost descoperit niciun singur scarabeu egiptean obisnuit, sau vreo hieroglifa sculptata, sau amuleta, sau sirag de margele, sau vaza.
Prin urmare, este sigur ca avem de-a face cu ceva cu totul diferit de orice perioada a civilizatiei egiptene cunoscuta. Iar aceste lucruri aproape sigur nu reprezentau o varietate strict locala, pentru ca aceste ramasite ciudate se regasesc pe tot parcursul a mai mult de o suta de kilometri, de la Abydos la Gebelen. Rasa a fost foarte înalta si puternica, cu caracteristici puternice: un nas coroiat, barba lunga ascutita si par ondulat castaniu, potrivit reprezentarilor din sculpturile lor si a ramasitelor corporale ale acestora”, a declarat Flinders Petrie.
Nu au practic nicio legatura cu tipul de egiptean obisnuit si mai degraba, par înruditi cu rasele aliate ale libieniilor si amoritilor. Mormintele lor contin mereu un corp contractat, nu mumificat, a adaugat acesta.