Cate copii fidele ale tale exista in Univers?

Foarte departe, într-o galaxie care seamana uimitor cu galaxia noastra exista o stea care seamana remarcabil de bine cu Soarele nostru. Iar pe a treia planeta de la acea stea îndepartata, care seamana cu Pamântul, locuieste cineva care este…tu.

Nu doar ca acest personaj de departe este identic cu tine sub aspectul înfatisarii, dar el duce o viata identica cu a ta, citind acelasi articol în acest moment – în fapt citeste chiar acest paragraf pe care-l citesti tu acum.

Ciudat?

În fapt, în Univers sunt o infinitate de galaxii care seamana exact cu a noastra, care contin infinite copii ale tale si ale apropiatilor tai, care duc vieti identice cu ale voastre.Cate copii ale tale exista in Univers

Existenta acestor lumi paralele nu este doar o speculatie. Nu se bazeaza pe teorii exotice ca cea a multiversului ori pe interpretarea „lumilor multiple” a mecanicii cuantice, în care Universul se bifurca în mod constant, ci este consecinta inevitabila a teoriei standard a Universului.

Universurile paralele reprezinta consecinta inevitabila a teoriei standard a Universului.

Toate aceste afirmatii au nevoie de câteva explicatii. Cea mai mare distanta pe care o putem accesa nu poate depasi distanta pe care lumina a parcurs-o de când Universul s-a nascut, adica acum 13,7 miliarde de ani. Lumina de la obiecte mai îndepartate nu a ajuns înca la noi. Aceste obiecte sunt dincolo de linia orizontului cosmic.

Dar noi stim ca Universul este mai mare decât îl putem noi vedea.

Radiatia ramasa în urma Big Bang-ului confirma faptul ca Universul a trecut printr-o expansiune initiala rapida, denumita inflatie. Luând în calcul acest fenomen al inflatiei, putem afirma ca Universul este virtualmente infinit.exista-lumi-paralele-cercetatorii-au-creat-in-premiera-un-multivers-in-laborator_1_size1

Universul observabil este asemanator unei bule si dincolo de el exista un numar infinit de alte bule care au, de asemenea, o viziune redusa asupra a ceea ce exista.

Fiecare bula a experimentat Big Bang-ul si functioneaza dupa aceleasi legi ale fizicii ca si Universul nostru observabil. Dar conditiile initiale au fost un pic diferite, galaxii si stele coagulându-se din materia aflata în proces de racire. Cu toate acestea, gasirea unui univers identic cu al nostru pare improbabila. Dar mecanica cuantica ne spune o poveste diferita. La o scara foarte mica vom descoperi ca Universul este granular, iar spatiul seamana cu o tabla de sah.

Imediat dupa Big Bang Universul observabil noua, bula noastra, continea numai câteva „patratele”. Deci au existat numai câteva „spatii” disponibile pentru materia ce urma sa formeze galaxiile.

Bulele vecine contineau o aranjare a materiei usor diferita de cea a bulei noastre. La fel si celelalte bule aflate în apropiere. Dar pâna la urma posibilitatile de a aranja materia în aceste bule sunt limitate.

Unele dintre bule vor avea aranjamente identice cu cele din Universul observabil. Deci exista un numar finit de cai pe care lucrurile le pot urma. Cum Universul este infinit, trebuie sa fie un numar infinit de „istorii” exact ca a noastra, plus un numar infinit de istorii diferite.

Daca ai putea calatori suficient de departe în orice directie în Univers, vei da peste un Univers identic cu Universul observabil noua si te vei descoperi si pe tine, în copie fidela.

Max Tegmark, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a calculat cât trebuie sa calatoresti pentru a-ti descoperi prima copie, numarul sau fiind 10 la puterea 10, totul la puterea 28 de metri, adica 1 urmat de 10 miliarde de miliarde de miliarde de zerouri.

Asta înseamna ca, oricât de trist ar suna, nu vei putea sa întâlnesti un alt „tu” în aceasta viata. Cu fiecare clipa o parte din Universul de dincolo de orizontul cosmic devine observabil. Dar pâna când Universul observabil va fi suficient de mare pentru a include o copie de-a ta, toate stelele bulei noastre vor fi „arse” de multa vreme.

În mod uluitor, singura cale de a evita aceasta concluzie, privind existenta mai multor „tu” în Univers este sa credem ca tot ce stim despre cosmologie si mecanica cuantica este gresit. wpid-multiverse11

Cosmologul Alexander Vilenkin de la Universitatea Tufts din Medford, Massachusetts se ocupa de aceste idei de peste 25 de ani si afirma ca desi nu a fost niciodata fericit sa stie ca exista un numar infinit de Alexanderi Vilenkins în Univers, este foarte probabil sa fie asa.

Merita reiterat ca aceasta este cea mai necontroversata teorie a universurilor multiple. Sunt multe alte teorii privind multiversul. De exemplu, teoria stringurilor, care sustine ca elementele fundamentale ale materiei sunt extraordinar de mici si foarte subtiri, de forma unor sfori, care vibreaza – prezice existenta altor universuri. Faptul ca Universul nostru este „reglat” pentru ca noi sa existam ne poate sugera ideea ca pot exista alte universuri cu alte legi ale fizicii.

Apoi este interpretarea lumilor multiple a mecanicii cuantice, în care toate istoriile si viitorul – inclusiv al tau – se desfasoara în universuri diferite. Lumile multiple reprezinta o conceptie aflata în minoritate dar, daca este adevarata, într-una dintre aceste lumi esti campion de tenis la Wimbledon.

Ideea universurilor multiple este una emergenta. Este necesar sa treaca un timp pentru ca praful sa se aseze si sa ajungem la o conceptie clara si consistenta privind aceasta teorie.

Va recomand, in mod special, si urmatorul film:

http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/inexplicabil-ce-nu-stim-inca/2173-cate-copii-fidele-ale-tale-exista-in-univers.html

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: