miercuri, mai 1, 2024
Astronomie

2007 OR10, o planeta pitica mai mare decat se asteptau oamenii de stiinta

2007 OR10 este unul dintre cele mai mari obiecte transneptuniene. A fost descoperit la 17 iulie 2007 de un grup stiintific al astronomului Michael Brown de la Observatorul Palomar (California). Descoperirea a fost oficial anuntata pe 7 ianuarie 2009. Pe fotografiile de arhiva obiectul a fost detectat de 46 de ori începând cu 1985. Corpul este candidat pentru categoria de planeta pitica. (O planeta pitica dwarf planet, in engleza- este o categorie de corpuri ceresti definita într-o rezolutie a Uniunii Astronomice Internationale pe 24 august 2006. Pentru ca o planeta sa fie denumita pitica, atunci ea trebuie sa orbiteze în jurul Soarelui, sa aiba o masa suficient de mica astfel încât, sub influenta fortei gravitationale sa devina sferica si sa nu fie satelitul niciunul astru).

Caracteristici fizice

La descoperirea din 2007 Michael Brown considera ca dimensiunea obiectului (225088) 2007 OR10 variaza între cea a planetelor pitice Sedna si Quaoar, avand aproximativ jumatate din dimensiunea lui Pluto si fiind a cincea planeta pitica ce orbiteaza in jurul soarelui. În 2012, s-a estimat diametrul la valoarea de 1290 km. Astfel, acesta intra în topul zece al celor mai mari obiecte transneptuniene.

2007 OR10, o planeta pitica mai mare decat se asteptau oamenii de stiinta

Când a fost descoperit, obiectul era considerat a fi un duplicat al lui Haumea care, acoperit cu gheata (de apa) pura, a fost denumit neoficial „Alba ca Zapada”. Cu toate acestea, sa constat ca 2007 OR10, se aseamana mai mult cu Quaoar, unul dintre cele mai rosiatice obiecte din Centura Kuiper, aceasta datorita unui strat subtire de metan din atmosfera sa care se diminueaza.

Aproape jumatate din dimensiunile planetei Alba ca Zapada este acoperita de apa care a inghetat dupa ce, in urma cu multi ani, a fost impinsa afara de catre vulcani. Se considera ca, cu mult timp inainte, ea a facut parte din planeta pitica Haumea, primindu-si porecla datorita presupusei culori albe.

„ Puteti vedea imagini cu ceea ce odata a fost o mica lume activa, cu vulcani de apa si o atmosfera, care acum este inghetata, moarta, cu o atmosfera care dispare,” a declarat autorul principal, Mike Brown, de la Institutul de Tehnologie din California (Calthech), intr-un comunicat de presa.

Cu toate acestea, observatiile ulterioare au aratat ca KBO este unul dintre cele mai rosii obiecte din sistemul nostru solar. Acum, un nou instrument numit Folded-port Infrared Echellette (FIRE) a fost folosit impreuna cu telescopul Magellan Baade pentru a o cerceta mai indeaproape.2007 OR10

FIRE ne-a aratat ca Alba ca Zapada este rosie si ca suprafata sa este acoperita cu gheata din apa, care aproape intotdeauna este alba. „Acesta a fost un mare soc”, a precizat Brown. „Gheata provenita din apa nu este rosie.”

In consecinta, echipa de la Institutul de Tehnologie din California a comparat-o pe Alba ca Zapada cu un alt corp inghetat numit Quaoar, care este putin mai mic, dar cu o nuanta rosie datorita metanului din atmosfera care se disipa din cauza ca a fost expusa la radiatiile din spatiu.

„Acea combinatie – rosu si apa – imi spune ca este vorba de metan”, continua Brown. „Practic, suntem martori la ultima faza a planetei. Timp de 4,5 miliarde de ani, Alba ca Zapada a stat acolo, pierzandu-si incet atmosfera, acum mai ramanand doar putin din ea.”

Sunt necesare mai multe observatii, cu un telescop mai mare, pentru a confirma ipoteza sa. Acest lucru ar putea duce la schimbarea numelui de Alba ca Zapada, ea fiind clasificata, alaturi de Quaoar, drept celalalt obiect din Centura Kuiper suficient de mare pentru a retine compusi volatili precum metanul.

SnowWhite

Recent un grup de astronomi a descoperit ceva surprinzator: 2007 OR10 este mai mare decat s-a crezut initial, se spune pe site-ul astronomy.com. De asemenea, este mult mai intunecata si se roteste mai incet. Diametrul de 1595 de kilometri este cu 100 de kilometri mai mare decat urmatoarea planeta pitica, Makemake, avand 1/3 din dimensiunea planetei Pluto. De ce este importanta descoperirea?

Pentru ca un diametru mai mare inseamna gravitatie mai puternica si o atmosfera mai inchisa deoarece lumina este reflectata de un obiect mai mare. Aceasta „natura intunecata” este diferita de cea de pe alte planete pitice, care sunt mai luminoase.

„Dimensiunea mai mare pentru 2007 OR10 inseamna ca atmosfera planetei este constituita din metan, monoxid de carbon si azot, gaze care ar fi mult mai usor de pierdut de catre un obiect mai mic”, a declarat  András Pál, de la Observatorul Astronomic din Budapesta, cel care a condus cercetarea.

„Numele corpurilor asemanatoare lui Pluto spune ceva despre caracteristicile fiecaruia. In trecut nu am stiut foarte multe lucruri despre 2007 OR10, pentru a-i da un nume care sa faca dreptate”, a completat astronomul  Meg Schwamb de la Observatorul Palomar langa San Diego.

astronomy.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum