joi, mai 30, 2024
Enigmele istoriei

Artefactul Coso, o enigma

În 1961, trei persoane au plecat sa caute geode pentru magazinul lor de cadouri si pietre pretioase din Olancha, California. Unul dintre cei trei i-a explicat lui Leonard Nimoy, într-un episod al show-lui TV „In Search Of …”, ca a luat în mâna o geoda comuna zonei, „dar care parea cumva diferita”.

Când s-a întors înapoi la magazin, Mike Mikesell, unul dintre cei trei, a rupt un disc diamantat încercând sa taie geoda, facând o descoperire socanta. În interiorul geodei a gasit ceea ce parea a fi un dispozitiv modern, care a fost ulterior comparat cu o bujie – dar cât de vechi trebuie sa fie din moment ce a fost gasit într-o geoda?

Ar putea avea chiar si 500.000 de ani vechime, sute de mii de ani înainte ca civilizatiile avansate sa fi populat Pamântul, cel putin dupa cum sustin teoriile conventionale. Virginia Maxey, care a participat de asemenea la descoperire, a precizat ca la momentul respectiv un geolog a examinat fosilele din jurul dispozitivului si a ajuns la concluzia ca dispozitivul are cel putin 500.000 de ani vechime, sau chiar mai mult.Artefactul Coso, o enigma

Aceasta afirmatie a fost pusa sub semnul întrebarii în special de catre Pierre Stromberg si Paul V. Heinrich, care au încercat sa demonstreze ca bujia a fost facuta în anii 1920 si a fost învelita de o concretiune de formare rapida, si nu o geoda.

Singurii oameni care au examinat fizic artefactul sunt cei trei care l-au gasit si Ron Calais, care crede ca întelegerea conventionala a istoriei umane este incorecta. De ani de zile, obiectul a fost expus în casa lui Wallace Lane, ultimul dintre cei trei descoperitori, chiar daca el nu i-a lasat pe altii sa-l examineze, sustin Heinrich si Stromberg. Actualul loc unde se afla artefactul este necunoscut.

Geologul care a sustinut ca artefactul are 500.000 ani vechime nu a fost niciodata numit, ceea ce a ridicat dubii cu privire la veridicitatea studiului. Heinrich si Stromberg observa totusi ca „exista putine dovezi descoperitorii originali vrand sa însele pe cineva”.Artefactul Coso, o enigma (2)

Fara a avea artefactul în mâna, acestia sustin ca probabil materialul care-l acopera nu era o geoda, care ar atesta ca dispozitivul este antic.

Cu ajutorul imaginilor cu raze X ale obiectului publicate de Calais si schitele unui artist, Heinrich si Stromberg au cerut ajutorul presedintelui Colectionarilor de Bujii din America (Spark Plug Collectors din America) Ciad Windham. Acesta sustine ca este o bujie Champion din anii 1920.

Cei care sustin ca bujia ar putea fi un obiect antic evidentiaza un arc spiralat ciudat în partea de sus a obiectului, care nu este parte a bujiilor moderne.Artefactul Coso, o enigma (3)

Bazându-se pe descrierea lui Windham, Heinrich si Stromberg au afirmat ca, în anii 1920, bujia Champion a fost facuta cu o „palarie de alama” care corespunde cu arcul, desi aceasta parte nu a fost inclusa în modele ulterioare. Exista, totusi, unele diferente în înfatisarea acestora.

Windham a scris: „Schitele (artefactului) arata în mod clar un arc pe capatul de sus al partii de portelan, în timp ce Champion folosea doua arcuri – probabil este doar eroarea artistului (care a desenat schitele)”.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum