Savantii de la IBM au pus, pentru prima data, la dispozitia publicului un computer cuantic sub forma unui serviciu de tip cloud.
Desi serviciul cloud este destinat în principal cercetatorilor si studentilor, toti cei interesati de acest nou computer ciudat vor putea sa îl testeze, a declarat Jerry Chow, unul dintre savantii implicati în proiect, pentru Business Insider.
Un tip complet diferit de computer
Un computer cuantic este diferit decât computerul digital de astazi.
Un computer digital gândeste în doua stari: zero si unu. Un computer cuantic foloseste combinatii de zero si unu pentru a crea stari multiple. O stare poate fi zero, unu, amândoua în acelasi timp, sau – chiar mai bizar – poate fi ceva între ele, sau poate fi o stare misterioasa de zero/unu pe care nu o puteti determina cu adevarat, explica Chow.
Aceste stari sunt numite “entanglement” (dupa fenomenul numit quantic entanglement, neexplicat de fapt de fizica cuantica) si exista câtiva algoritmi binecunoscuti care le folosesc, a mai precizat Chow.
https://www.youtube.com/watch?v=m3TOWanwuO8
Deoarece computerele cuantice gândesc diferit, ele pot rezolva în mod rapid sarcini pe care computerele obisnuite nu le pot executa, precum operarea cu miliarde de variabile în acelasi timp, sau interactiunea dintre molecule în chimie.
În plus, se spera ca aceste computere vor ajuta la descoperirea de noi medicamente si noi forme de securitate cibernetica; sunt asteptate sa devina computere inteligente care pot gândi si rationa.
Programarea unui computer cuantic este complet diferita. Astfel, echipa IBM a creat un tutorial pentru a ajuta oamenii sa învete cum sa o faca. Este nevoie de cunostinte bogate de algebra si ceva experienta in programare.
Ar putea de asemenea sa ajute citirea unei carti despre acest subiect înainte sa încercati prima voastra aplicatie gen “Hello world”, sfatuieste Chow.
Rece ca spatiul interstelar
Computerele cuantice nu numai ca functioneaza diferit, dar sunt si construite diferit. Folosesc o baza din siliciu, precum computerele obisnuite, dar se bazeaza pe metale supraconductoare precum aluminiu si niobiu, care trebuie pastrate la temperaturi foarte scazute. Aceasta temperatura scazuta scoate la iveala proprietatile lor mecanico-cuantice speciale.
Asadar, computerul este pastrat într-un frigider special unde temperatura poate ajunge la 0,015 deasupra pozitiei de zero absolut, punct în care este mai rece decât în spatiul absolut, mai sustine Chow.
Computerul din spatele noului serviciu cloud este un computer cu 5 biti cuatici (qubiti), adica un computer puternic (alte computere cuantice au 2 qubiti) dar nu cu mult mai inteligent decât un supercomputer obisnuit.
Totusi, industria încearca sa creeze un computer cuantic cu 50 de qubiti, care va fi cu mult mai puternic decât oricare dintre supercomputerele prezente.