Texas, patria cowboy-lor
Pentru mexicani Texasul (suprafata 691.027 km² si 23.508.000 locuitori) este, alaturi de California, principala tinta a emigratiei. Au existat insa perioade in care migratia s-a desfasurat in sens invers. Pana in anul 1821, Texasul a apartinut Spaniei, apoi a trecut in stapanirea Mexicului. In acele vremuri, mexicanii erau cei care le permiteau americanilor sa se stabileasca in tara lor. Revolta incununata de succes a colonistilor stabiliti in aceasta regiune a condus, in anul 1836, la proclamarea independentei Texasului, care, in anul 1845, a devenit al douazeci si optulea stat al Uniunii.
Valurile de imigranti inregistrate in ultima perioada au legatura indirecta cu avantul sectorului petrolier. Castigurile de milioane de dolari pe care aceasta le genereaza au finantat dezvoltarea industriei aeronautice si a celei constructoare de nave.
Firmele din sectorul electronic si-au stabilit sediile cu precadere in jurul centrului de control al zborurilor cosmice din Huston.
Industria atrage mana de lucru ieftina, iar numarul locuitorilor creste in ritm fulgerator. In anul 1982, populatia Texasului era cu 30% mai numeroasa decat in urma cu zece ani. Dintre cei peste 22.000.000 de locuitori, peste o cincime sunt metisi din Mexic.
Conjuctura economica favorabila care domneste in Texas este un fenomen nou: in decursul ultimilor 30 de ani, ea a transformat orasul provincial Dallas intr-o metropola in care avutia este expusa in mod ostentativ. Fermierii marunti din acest stat au devenit milionari peste noapte.
Texas, romantismul Vestului Salbatic si mogulii petrolului
„Big steaks, big girls, no trouble there” („Biftecuri mari, fete mari, nicio problema aici”): asa descrie Texasul (capitala Austin-690.000 de locuitori; cele mai mari orase sunt Houston, 2.007.000 locuitori, San Antonio, 1.257.000 locuitori, Dallas, 1.214.000 locuitori) in cantecele sale cunoscutul interpret Chris Rea.
Intr-adevar, in acest stat, al doilea ca marime din Statele Unite dupa Alaska, totul pare urias: intinderile pustii si arse de soare, pasunile din zonele umede, unde pasc cele mai mari turme de vite din SUA, vastele aglomeratii urbane Dallas, Huston si San Antonio (in care traiesc peste 50% din locuitorii statului), averile fabuloase ale mogulilor petrolului. Toate acestea impresioneaza profund.
Statul Texas este alcatuit din patru regiuni geografice diferite: o zona de campie litorala la tarmul Golfului Mexic (600 km lungime si pana la 500 km latime); zona joasa interioara; o portiune a Marilor Campii americane si o zona de podisuri si munti. Clima Texasului este foarte diversa. In vestul statului ea este extrem de arida: in El Paso se inregistreaza numai 200 mm de precipitatii anual, iar vegetatia locala consta aproape in exclusivitate din ierburi de stepa.
Texasul este cel mai important stat agricol din Statele Unite. Plantatiile de bumbac ocupa 30% din suprafata terenurilor agricole. Pe terenurile irigate se cultiva orez, fructe si legume, iar in regiunile bogate in iarba se cresc vite. Nicaieri altundeva in Statele Unite nu exista un numar mai mare de vite si de ovine. Cu toate acestea, texanii nu s-au imbogatit de pe urma biftecurilor si a bumbacului, ci datorita „aurului negru”: peste 55% din rezervele de petrol ale SUA se afla in Texas.