Trucuri care te vor ajuta sa fii mai convingator

1. Utilizeaza cuvinte puternice

Un discurs convingator contine cuvinte care te fac sa gândesti. Aceasta metoda este deseori utilizata în reclame. Imagineaza-ti ca trebuie sa vinzi un pachet de asigurari auto. Cu siguranta ai putea spune ca în fiecare zi, pe drumuri au loc zeci de accidente rutiere. Însa mai convingatoare ar fi fraza: „În fiecare zi, mii de oameni mor pe drumuri din cauza accidentelor rutiere” sau „În fiecare zi, mii de accidente sunt soldate cu decese”.

2. Ai grija sa arati demn, dar nu mândru

Un aspect placut poate atrage oamenii, însa în acelasi timp poate crea impresii gresite. Riscul este urmatorul: o persoana care este mai bine îmbracata decât ceilalti, simte putere si dese ori tinde sa se comporte necorespunzator. Iar asta îndeparteaza.

Tine minte ca persoana pe care vrei sa o convingi este importanta pentru tine: ea poate sa-ti spuna „nu”. Ai grija sa arati bine, însa nu pentru a parea mai bun decât cineva.

3. Orienteaza-te asupra viitorului

În primul rând, frazele de genul „noi vom face…” sau „noi vom…” creaza în mintea unei persoane ideea ca acel lucru într-adevar se va întâmpla. În al doilea rând, formularile cu expresii la viitor ofera încredere ca îti vei îndeplini promisiunile si nu o vei lasa balta.

Însa si aici nu trebuie sa încalci limitele. Nu fi prea insistent si nu lua decizii pentru altcineva. Concentreaza-te asupra posibilitatilor si efectelor pozitive ale acestei decizii.

4. Alege o cale de comunicare potrivita

Daca vrei sa convingi pe cineva, trebuie sa creezi un mediu de comunicare confortabil pentru acea persoana. Trebuie sa stii cum îi place sa comunice: direct, prin telefon sau prin intermediul postei electronice. Asa îi vei cuceri loialitatea si cresc sansele de succes.

5. Vorbeste pe limba interlocutorului

Un adevar simplu: oamenii au mai multa încredere în cei care le sunt asemanatori sau în cei care îi înteleg. De aici, sarcina ta este simpla – adapteaza-te interlocutorului. Nu foloseste jargoane? Înseamna ca nici tu nu le vei utiliza în discutie. Glumeste? Înseamna ca si tu trebuie sa demonstrezi ca ai simtul umorului.

Aceasta regula tine si de vorbirea non-verbala. Daca o persoana gesticuleaza activ, înseamna ca si tu trebuie sa fii deschis si activ. Daca adopta pozitii închise, înseamna ca si tu trebuie sa fii mai rezervat.

6. Nu-ti „murdari” discursul

De fiecare data când rostesti „aa-aa-aa” sau „mm-mm-mm” pierzi încrederea interlocutorului. Discursul tau trebuie sa fie clar si usor de înteles.

7. Alege timpul potrivit

Înca un factor care determina succesul unei discutii – este momentul potrivit. Pentru asta trebuie sa analizezi o persoana, sa îi studiezi stilul de viata si programul.

8. Repeta gândurile dupa interlocutorul tau

Printr-o repetare simpla îi arati interlocutorului ca îl asculti si îl întelegi. În acelasi timp poti sa îti exprimi si propria pozitie.

9. Directioneaza-ti emotiile

Entuziasmul si uimirea trebuie sa fie sincere si sa apara în timpul discutiei. Daca vei arata la început acest val de emotii s-ar putea sa îti îndepartezi interlocutorul.

Ar fi bine sa începi dialogul pe o nota optimista si relaxata. Apoi, oferind detalii, sa demonstrezi, utilizând emotiile, ideile tale. Asa vei arata natural si vei putea sa molipsesti interlocutorul cu gândurile tale.

Sursa

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: