Legende despre Roma Antica
Femeile gladiator
Potrivit unor documente, in Roma antica au existat multe femei gladiator, chiar inaintea domniei imparatului Nero. In „Satira a IV-a” de Juvenal, femeile gladiator sunt acuzate ca nu ar fi fost decat membre ale unor familii instarite, care luptau in arena doar pentru a castiga faima, desi toata lumea stia ca nimeni nu le-ar rani tocmai din cauza originii lor nobile. In anul 200 d.Hr., imparatul Severus ar fi interzis prezenta femeilor in arene, desi alte surse arata ca acestea au continuat sa lupte in clandestinitate.
A fost Cartagina presarata cu sare?
Exista o legenda potrivit careia, dupa ce au cucerit Cartagina, romanii ar fi presarat sare peste pamanturile acelea pentru a opri cresterea recoltelor. Aceste informatii nu pot fi sustinute de probe, deoarece orasul din nordul Africii a ars, iar multe dintre dovezile istorice au fost pierdute astfel. Dupa cucerirea Cartaginei, romanii au mers din casa in casa, capturand sclavi si ucigandu-i pe cei batrani, care nu puteau fi luati in robie.
Nero a dat foc Romei?
Potrivit unor surse istorice, imparatul Nero nu s-ar fi aflat la Roma cand au izbucnit incendiile care au parjolit orasul. Acesta era in Antium cand flacarile au cuprins Roma, incendiul provenind, se pare, de la pravaliile negustorilor care vindeau lichide inflamabile. De indata ce a aflat despre nenorocirea care s-a abatuta asupra Romei, Nero s-a intors imediat pentru a organiza armata, cu scopul de a stinge incendiul. Atunci, de unde legenda potrivit careia Nero ar fi dat foc Romei? Conform istoricului roman Tacit, lumea, nemultumita din cauza celor intamplate, ar fi cautat un tap ispasitor, iar tinta a fost chiar Nero. Acesta, la randul lui, a dat vina pe secta crestinilor, ordonand aruncarea multor crestini in arena, prada leilor.
Romanii purtau toga?
Imaginea barbatilor romani care poarta toga este bine cunoscuta. Totusi, in realitate, toga era purtata destul de rar in acele vremuri. Ea era mai ales purtata de senatorii din Roma antica. In mod obisnuit, barbatii se imbracau in tunici.
Romanii vorbeau latina?
Limba vorbita de romani era latina, insa nu cea clasica, studiata in prezent. Ostasii, negustorii, oamenii simpli vorbeau latina vulgara, varinta mai putin cizelata a limbii latine.
Plebea, sinonim cu saracia?
Numita si gloata, plebea a fost asociata mereu cu patura cea mai saraca. Populatia Romei era impartita in patricieni, din care faceau parte clasele instarite, privilegiate, pe de o parte, si restul, adica negustorii, soldatii, agricultorii, cu alte cuvinte, plebea. Totusi, in randurile plebei existau si negustori foarte bogati, poate chiat mai instariti decat patricienii. Din nefericire pentru ei, in acele vremuri, bogatia nu le putea schimba statutul social.
Atia, femeie de moravuri usoare?
In numeroase ecranizari ce prezinta viata in Roma antica, Atia, mama imparatului Augustus, era frecvent prezentata ca o femeie de moravuri usoare si pasionata de intrigi politice. De asemenea, alte productii cinematografice o prezinta pe Atia drept amanta lui Marc Antoniu. De fapt, Atia provenea dintr-o familie respectata, cu mai multe generatii de rang senatorial, fiind fiica surorii lui Cezar. Unele scrieri o prezinta pe Atia ca pe o femeie de inalta tinuta morala, iar Tacit spune despre ea ca in prezenta ei, nimeni nu indraznea sa faca vreo greseala, ca era blanda si religioasa.