Originea constiintei umane se gaseste intr-un loc neasteptat
În urma a doua studii publicate în revista de specialitate Cell a doua echipe de cercetatori americani de la Vanderbilt University Medical Center si respectiv Utah University, originea constiintei umane se datoreaza unui virus vechi ce si-a gasit loc în codul genomului uman din creier.
Aceste mici capsule de informatie pot reprezenta elemente critice ale felului în care neuronii comunica si se reorganizeaza în timp, sarcina care este necesara pentru gândirea complexa.
Este destul de des întâlnit ca ADN-ul virusurilor sa faca parte din genomul uman. De fapt, conform unui studiu din 2016 publicat în revista Cell, 40 – 80% din totalul genomului uman provine de la invaziile virale.
Virusul este un parazit genetic. Îsi injecteaza ADN-ul în celulele gazdei si le deturneaza, folosindu-le în scopuri proprii – deseori acest lucru înseamna crearea de alte virusuri. Câteodata, virusurile sunt utile pentru organism si ajung sa fie cooptate de acesta. Studiul din 2016 a aratat ca genele virale par sa aiba un rol important în sistemul imunitar si în primele zile de dezvoltare a embrionului.
Noile lucrari merg chiar mai departe. Nu doar ca un virus vechi este înca activ în celulele nervoase ale oamenilor (dar si ale animalelor), dar se pare ca functia lor este cruciala în procesele de cognitie complexa, iar fara acesta, inteligenta dezvoltata nu ar fi putut aparea.
Atunci când o sinapsa este activata, gena virala cunoscuta sub numele de Arc se trezeste la viata, scriind instructiunile codului genetic în ARN. ARN-ul este agentul si mesagerul ADN-ului, transportând informatie în locurile în care este relevanta. Astfel, „pachetul” cu informatie genetica se deplaseaza de la neuron la neuron, fiind încapsulata cu ajutorul unei membrane.
„Aceste procese stau la baza functiilor creierului, de la procesele clasice la cognitie umana si conceptul de sine”, au precizat cercetatorii de la Vanderbilt University Medical Center.