sâmbătă, mai 18, 2024
Starea de veghe

Un studiu releva schimbarea mentalitatii in privinta vietii de familie

Anul 2018 ne aduce un studiu surprinzator care vrea sa implementeze în mentalul colectiv ideea ca nici casatoria nu mai este ce a fost, si nici ca celibatul este un lucru atat de rau. 

 Exista azi studii „stiintifice”, care nu mai au legatura cu realitatea, ci doar cu manipularea, vehiculand tot felul de rezultate ale unor cercetari inconsistente. Studii comandate pentru a impune noi idei, menite sa schimbe mentalitatile la nivel global. Recent, la început de ianuarie, CNN (un canal de televiziune care e distribuit în 210 tari) publica o serie de idei dintr-un studiu elaborat de Bella DePaulo, specialista în psihologie, care ataca problema familiei si a casatoriei, în dorinta de a ne obisnui cu ideea ca nu mai trebuie sa ne intereseze nici casatoria, nici copiii, ca de fapt celibatul este de viitor, pentru ca el înseamna fericire, mai mult sex, dar si mai multa sanatate. Argumentele? Cercetari statistice pe care încercam sa le rezumam si noi aici.

De unde am plecat?

 Unora dintre noi, ideea li se pare cel putin ciudata, cam trasa de par si chiar în mod grosolan. Pana mai ieri stiam ca lucrurile stateau exact pe dos, dupa cum spunea si medicul britanic William Farr înca din 1858, într-unul dintre primele studii care au concluzionat ca persoanele casatorite o duc mai bine decat celibatarii: „Oamenii risca mai mult sa-si distruga viata daca raman singuri decat daca si-o unesc cu cineva în casatorie” si „casatoria face bine pentru sanatate”. Si lucrurile au continuat în aceasta mentalitate, nimeni nu putea spune altceva. Pana acum cand, „aceasta credinta s-a prabusit”, dupa cum scrie CNN, preluat de Agerpres.

Si unde am ajuns

 „Anul trecut s-a înregistrat un record în ceea ce priveste publicarea de studii ce contesta ceea ce credeam ca stim despre experientele de viata presupus inferioara ale celibatarilor”, scrie Bella DePaulo, care afirma ca în calitatea sa de psiholog studiaza persoanele singure – viata, fericirea, stigmatizarea cu care acestea se confrunta. Stigmatizare? Sintagma ne aminteste de propaganda facuta prin anii 80 în favoarea homosexualilor. De unde vin constatarile cercetatoarei? Din tot felul de statistici, care mai de care mai dubioase. Care spun ca: „Din punct de vedere demografic, persoanele singure sunt mai puternice ca oricand”.

 Astfel, aflam, în 2017, „Biroul american de recensamant a raportat ca un numar record de adulti din Statele Unite sunt necasatoriti. Mai mult de 110 milioane de rezidenti au divortat, au ramas vaduvi sau au fost întotdeauna singuri, ceea ce reprezinta mai mult de 45 la suta din toti americanii în varsta de 18 ani si peste. Iar cei care s-au casatorit au avut nevoie de mai mult timp ca oricand sa faca acest pas”. În plus, în Statele Unite, numarul persoanelor care traiesc fara sot sau partener a crescut anul trecut la 42%, de la 39% în urma cu un deceniu.

Singur înseamna fericire?

 Din aceasta statistica, apare concluzia, probabil eronata: A trai singur devine o alegere din ce în ce mai populara.

 Sarabanda statisticilor continua: „Analizand date stranse pe o perioada de jumatate de secol (1960-2011) din 78 de tari din întreaga lume, popularitatea acestor practici a crescut semnificativ pentru 83% dintre tarile cu date relevante”, constata si cercetatorul în psihologie Henri C. Santos, „credinte individualiste, precum aceea de a aprecia prietenii mai mult decat familia, au înregistrat o crestere semnificativa, raspandindu-se în 79% dintre natiuni, în cele cinci decenii”.

Casatoria? O pacoste?

 Acum o jumatate de secol, americanii considerau ca nu esti adult adevarat daca nu esti casatorit. Acum, aflam, nu mai este cazul! De ce? Pentru ca un raport din 2017 al Biroului de recensamant, constata ca ”mai mult de jumatate (55%) dintre participantii la un sondaj reprezentativ la nivel national au declarat ca mariajul nu este un criteriu important pentru a deveni adult. Acelasi procent a spus, de asemenea, ca a avea un copil nu este o piatra de hotar importanta a maturitatii”.

 Cand vine vorba despre sexualitate, si aici nu mai e cum a fost: celibatarii fac mai mult sex decat persoanele casatorite. E de bine, nu? Tot niste sondaje au decretat ca un adult obisnuit american face sex în medie de noua ori mai putin pe an decat la începutul anilor ’90. Dar, un amanunt de neignorat: „scaderea a fost deosebit de pronuntata pentru persoanele casatorite sau divortate, în comparatie cu persoanele care au fost mereu singure”. Mai direct, celibatarii fac sex mai des decat cei care sunt casatoriti. Studiile, evident, nu iau în considerare faptul ca în acest caz mai e vorba si de calitate, nu numai despre cantitate! Concluzia? Sa încurajam relatiile de tip celibatar si sa evitam casatoriile! Pentru ca suntem „altfel”.

 Contrar ideilor lui William Farr, acum studiile încearca sa acrediteze faptul ca alegerea casatoriei „nu înseamna o sanatate mai buna”. Dimpotriva. Într-unul dintre aceste studii, „cercetatorii au monitorizat mai mult de 79.000 de femei din Statele Unite cu varsta cuprinsa între 50 si 79 ani pe o perioada de trei ani, urmarind daca s-au casatorit (sau au început o relatie serioasa), au divortat sau s-au separat, sau au ramas singure”.

 Autorii studiului au efectuat si diverse masuratori fizice ale marimii taliei, ale indicelui de masa corporala si tensiunii arteriale si le-au întrebat despre fumat, consumul de alcool, exercitii fizice si obiceiurile alimentare. Astfel, s-a observat ca ”toate, cu o singura exceptie, favorizeaza femeile care au ramas singure în loc sa se casatoreasca sau care au divortat în loc sa ramana casatorite”.

 De exemplu, femeile care s-au casatorit au luat mai mult în greutate si au baut mai mult decat cele care au ramas singure! În plus, femeile „care au divortat mancau mai sanatos, faceau mai multe exercitii fizice si aveau talii mai mici decat femeile care au ramas casatorite”. Studii similare, cu aceeasi concluzie, exista si în cazul barbatilor celibatari.

 Concluzia care ar fi? Adio, casatorie? Totul pentru celibat?

 În fond, cand stii pentru ce militezi, stii si ce concluzii sa emiti. În acest caz, situatia este clara: „mariajul nu mai este modalitatea ideala de a trai”, iar „adultii singuri nu vor avea parte de sex si vor fi nefericiti toata viata”. Voi ce parere aveti?

Revista Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum