miercuri, iunie 19, 2024
Istoria ca o poveste

Unelte de piatra descoperite in India rescriu istoria migratiei Homo Sapiens

Mai multe unelte stravechi din piatra, descoperite recent în India, sugereaza ca Homo sapiens ar fi migrat din Africa mult mai devreme decât se credea, relateaza agentia de stiri Agerpres, intr-un articol publicat recent.

Cercetarea se bazeaza pe examinarea a 7.200 de artefacte din piatra, colectate din situl arheologic Attirampakkam, aflat la circa 60 de kilometri de Chennai, capitala statului Tamil Nadu din sud-estul Indiei.

Uneltele descoperite au fost realizate în urma cu 385.000 – 172.000 de ani, potrivit echipei de cercetatori din India si Franta, fapt ce dovedeste un debut mai timpuriu al Paleoliticului de mijloc în India, faza despre care se credea ca ar fi început în urma cu aproximativ 125.000 de ani.

Aceasta descoperire ar putea duce la reexaminarea migratiei timpurii a oamenilor în afara Africii, au notat oamenii de stiinta.

Cele mai vechi fosile de Homo sapiens sugereaza ca specia a aparut în Africa în urma cu cel putin 300.000 de ani. Ulterior, stramosii nostri au parasit aceasta zona si au colonizat alte regiuni de pe glob, însa parerile cercetatorilor cu privire la momentul si modul în care acest lucru s-a petrecut sunt împartite.

De asemenea, expertii nu stiu cu certitudine daca migratia a avut loc sub forma unei dispersii într-un singur val sau în mai multe. Însa, majoritatea oamenilor de stiinta este de parere ca au existat mai multe episoade de dispersie în afara Africii, doar unele dintre acestea fiind încununate de succes.

Descoperirea recenta într-o pestera din Israel a unei mandibule fosilizate sugereaza ca stramosii nostri au parasit Africa înca de acum circa 180.000 de ani. Aceasta reusita arheologica da înapoi ceasul istoriei omului cu cel putin 50.000 de ani, potrivit cercetatorilor. Anterior, majoritatea antropologilor a ajuns la concluzia ca omul modern a evoluat în Africa în urma cu circa 160.000-200.000 de ani si a început sa migreze în afara acestui continent acum aproximativ 100.000 de ani.

Însa, descoperirea facuta în India, publicata în jurnalul stiintific Nature, sugereaza ca migratia ar fi putut avea loc mai devreme de aceasta data.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum