vineri, martie 29, 2024
Religie si antropologie

Disparitia Omului de Neanderthal

Omul de Neanderthal a disparut din Europa cu cel putin zece mii de ani mai devreme decât se credea pâna acum, sustine un nou studiu publicat în revista Nature de catre o echipa internationala de cercetatori. Cu toate acestea, Homo neanderthalensis si Homo sapiens au coexistat aproape cinci mii de ani, timp suficient pentru a interactiona si a se încrucisa, sustin oamenii de stiinta.

mandibula de Homo neanderthalensis
mandibula de Homo neanderthalensis

Explicarea disparitiei neanderthalienilor este un subiect perpetuu de dezbatere stiintifica, unii cercetatorii sugerând drept cauze schimbarile climatice, inteligenta mai redusa si incapacitatea de a se adapta, „ghinionul” si chiar canibalismul omului modern. Folosind noi tehnici de datare prin metoda radiocarbonului si modele matematice, noul studiu a reanalizat aproape 200 de probe din 40 de situri aflate de-a lungul continentului european, din Spania pâna în Rusia.

Conform autorilor, în urma cu 45000 ani, Europa era dominata de Omul de Neanderthal, cu mici asezari ale omului modern, în special în regiunea Peninsulei Italice. Timp de aproape 5000 de ani, H. neanderthalensis si H. Sapiens au convietuit, timp în care omul modern a devenit predominat în Europa. În urma cu cca. 40000 ani, neanderthalienii mai ocupau doar zone restrânse din Franta actuala, ulterior disparând definitiv. Studiul sustine ca nu au fost descoperite dovezi care sa ateste supravietuirea ulterioara a acestei specii în Peninsula Iberica.

În diverse zone ale Europei, Omul de Neanderthal si H. Sapiens au coexistat între 2600 si 5400 ani, primii adoptând în timp anumite obiceiuri si tehnologii ale noilor veniti. În acest sens, au fost descoperite dovezi care atesta ca ultimele populatii de neanderthalieni copiau unelte si podoabe caracteristice culturilor Homo sapiens.

Coordonatorul studiului, profesorul Thomas Higham din cadrul Universitatii Oxford, sustine ca sosirea Homo Sapiens nu a dus la disparitia imediata a Omului de Neanderthal, asa cum se credea pâna acum. În schimb, sugereaza ca disparitia neanderthalienilor ar putea sa fi fost un proces influentat de mai multi factori, printre cei mai importanti fiind limitarea resurselor naturale ca urmare a schimbarilor climatice.

În concluzie, noua cronologie sugereaza ca Omul de Neanderthal a aparut în Eurasia în urma cu 250000 ani, domina Europa în urma cu 50000 ani, a început sa convietuiasca cu Homo sapiens acum cca. 45000 ani si a disparut complet în urma cu aproximativ 41030 – 39260 ani. Asta pâna când vor fi descoperite noi dovezi care sa ofere mai multe detalii despre disparitia Omului de Neanderthal.

scinews.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum