joi, septembrie 28, 2023
Fenomenul OZN

Opiniile unui specialist avizat in privinta fenomenului OZN

Oficialitatile militare americane declarasera, decenii de-a randul, ca nu au nicio preocupare fata de fenomenul OZN. In urma recentelor dezvaluiri, care au aratat ca avusesera, de fapt, in acest sens, un proiect de 22 milioane dolari, intre 2009 si 2012, ufologii au asteptat, cu mare interes, si comentariile lui Nick Pope.

 Se stie ca Pope a fost, timp de 21 de ani, functionar public in Ministerul Apararii al Regatului Unit, unde intre 1991 si 1994, atributiile sale au inclus investigarea rapoartelor privind observatiile OZN pe teritoriul britanic.

Prin urmare opiniile sale sunt ale unui fost „insider” britanic, vorbind acum ca un „outsider” despre proiectul de cercetare OZN al Pentagonului, in care, desigur, nu a fost implicat, desi, din 2012 el traieste in SUA.

In mod firesc deci, aprecierile sale au o pondere mai importanta decat cele ale unor specialisti (de pilda SETI), care, oricat ar fi de titrati in alte domenii, nu au investigat niciodata observatii OZN si nici nu au fost vreodata implicati in structuri ale apararii ori in proiectele clasificate OZN.

 O parte din opiniile lui Pope au reiesit cu ocazia unui interviu, din 20 decembrie 2017, la programul „The Current” al radio CBC, cel mai ascultat din Canada, program avand drept gazda pe Anna Maria Tremonti. Pope a spus – referitor la inregistrarile radar – ca „Orice ar fi fost, avea o viteza extraordinara si zbura contra vantului. Deci, nu era ceva purtat in deriva”.

Interes subit

 Dar – a continuat el – marea noutate „este cea politica, intrucat, de zeci de ani, guvernul american tot declara ca nu suntem interesati de OZN-uri, ca nu le investigam. Iar acum a iesit la iveala ca se pare ca suntem” cat se poate de interesati. Pilotii militari le urmaresc si exista un efort secret de cercetare pentru a incerca sa ajungem la fundul misterului. Pope mai era de parere ca, de fapt, guvernele din intreaga lume investigheaza si cerceteaza acest fenomen.

 „The Curent” intrebase inainte Agentia Spatiala Canadiana (CSA) despre existenta unor proiecte canadiene privind OZN-urile. Raspunsul a fost: „CSA nu are un astfel de proiect si nici nu este implicat in aceasta problema”. Postul de radio solicitase un interviu si Departamentului Apararii Nationale al Canadei, dar acesta a raspuns, printr-o imagine, cu un peisaj montan, deasupra caruia pluteste un splendid OZN discoidal. Supraimprimat pe imagine era urmatorul text: „Desi intelegem interesul dvs. fata de subiectul OZN-urilor, nu putem oferi un interviu, deoarece solicitarea dvs. este in afara scopului operatiunilor noastre. Fortele Armate canadiene se concentreaza asupra amenintarilor credibile. Nu comentam, nici nu facilitam interviurile, pe subiecte speculative precum acesta”.

 Pope a spus ca: „Este un bun exemplu de cat de dificila este aceasta intrebare pentru guverne… Contine un factor de jena, dar si un factor de amuzament. Cineva in mod clar s-a distrat un pic cu aceasta declaratie de presa.” Dar Pope se indoieste ca guvernul canadian nu ar fi implicat in investigatii pe aceasta tema. „Undeva in Canada, poate ca in afara guvernului, in sectorul privat, dar cineva cerceteaza si investigheaza OZN-urile”. El i-a mai spus doamnei Tremonti ca este foarte important ce termeni folosim (de pilda, in corespondenta cu guvernul). In loc de „OZN” e preferabil sa vorbesti, de pilda, despre „Fenomene Aeriene Neidentificate” sau despre „amenintari aerospatiale avansate”. Prin eliminarea termenului „OZN” scapi de „bagajul cultural pop” care vine laolalta cu el.

 Intrebat despre posibila origine a obiectelor observate pe imaginile radar, Pope a spus: „Aceste lucruri s-ar putea dovedi a fi rusesti sau chiar propriile noastre realizari”, adaugand ca ar putea fi prototipul secret al unui avion spion sau drona, dezvoltata de un alt compartiment al guvernului. „Deci, probabil, e mai mult rus decat martian, dar niciodata sa nu spui niciodata”. El a precizat ca spune asta intrucat nu exista nicio dovada in inregistrarea video care sa confirme ca ar fi absolut sigura originea extraterestra. Dar „Cred ca asta arata ca oamenii, chiar si cei din guvern, nu sunt pregatiti sa excluda posibilitatea, chiar una mai indepartata, a unor vizite extraterestre”, a adaugat Nick Pope.

 Cu o zi inainte, aparuse si un alt interviu cu Nick Pope, in publicatia The Sun Online, semnat George Harrison si cu titlul „Sonde straine avansate ar putea sa ne urmareasca fiecare miscare, avertizeaza fostul investigator OZN al Ministerului Apararii”. In acest interviu, obiectivul principal a fost Oumuamua, un asteroid, descoperit de un observator astronomic din Hawaii, care, pe 19 octombrie 2017, a trecut la 33 milioane de kilometri de Pamant (cam de 85 de ori mai departe decat Luna). Deoarece meteoritul, lung de 230 de metri, avea forma de tigara de foi, unii au spus despre el ca ar putea fi o nava extraterestra sau ca ar purta pe el tehnologii nepamantene (ceea ce nu s-a confirmat).

 Omenirea este obsedata, de mult timp, de cautarea unor extraterestri. Dar daca ne-ar gasi ei mai intai? – a intrebat Harrison. Raspunsurile lui Nick Pope au fost, de data asta, mult mai relaxate si mai indraznete. El a spus ca nu este exclus ca niste extraterestri hiperinteligenti sa fi venit deja pe mica noastra planeta. Ei ar putea sa ne urmareasca fiecare miscare.

 Referitor la trecerea asteroidului Oumuamua, Pope spunea ca exista o posibilitate interesanta: „daca aceasta nava este o sonda extraterestra, este posibil ca scanarile noastre sa trezeasca inteligenta aflata inauntrul sau… Unii sustin ca aceasta inteligenta ar putea lua forma fie a vietii biologice fie a unei inteligente artificiale hiperavansate, trimisa din adancurile spatiului pentru a observa lumea noastra primitiva. Pope a adaugat: „Pur si simplu, orice nava extraterestra, care cauta viata, poate ramane intr-o stare inactiva, pana cand se apropie de o planeta locuita… Dar ceea ce este fascinant in legatura cu aceasta teorie este cat de multi astronomi si alti oameni de stiinta iau in serios ideea… Este un semn al acceptarii in zilele noastre a probabilitatii de a gasi o viata extraterestra.”

 Pope adauga ca stirile recente despre proiectul OZN de la Pentagon demonstreaza ca guvernele iau ideea inteligentei extraterestre mult mai in serios decat au lasat sa se inteleaga pana acum.

Asteroid pe post de nava spatiala?

 Deci asteroizii – cum ar fi Oumuamua – ar putea servi ca niste sonde extraterestre, sau nave deghizate, avand un aspect foarte diferit fata de navele traditionale in forma de disc pe care le vedem in filmele science-fiction. „Pentru ca in spatiu nu exista aer, o nava extraterestra nu ar trebui sa fie proiectata in acelasi mod in care trebuie sa arate un avion al nostru. In loc sa fabricam o nava spatiala interstelara de la zero, este perfect logic sa luam un asteroid si apoi sa construim nava in jurul lui sau sa-l scobim si sa construim inauntru, pentru protectia pe care o poti obtine fiind inconjurat de stratul de roca.” Aceasta inseamna ca printre cometele pe care le vedem in mod regulat prin sistemul solar, ar putea fi si sonde deghizate, prin care specia noastra sa fi fost urmarita, inca din negura vremurilor.

 Cum ar putea arata extraterestrii? Nick Pope a raspuns ca tehnologia extraterestra ar putea fi atat de avansata incat sa nu o putem deosebi de magie. Intre posibilitatile unei astfel de civilizatii el prezice ca s-ar putea include: calatoriile mai rapid decat lumina, modalitati de control al vremii, invizibilitatea, teleportarea, tehnologii anti-gravitationale, imortalitate, inteligenta artificiala asemanatoare cu cea a omului, abilitatea de a descarca constiinta umana intr-o masina sau pe internet si chiar arme capabile sa distruga planete…

 „Niste extraterestri care ar veni la noi (spre deosebire de noi, care incercam sa-i gasim) poseda probabil tehnologii mult in avans fata de orice ne-am putea imagina”. Ei poseda probabil tehnologii de o putere devastatoare, ca in Razboiul Lumilor.

 Dar – data fiind varsta galaxiei – civilizatiile extraterestre timpurii ar putea avea, fata de noi, un avans de multe miliarde de ani, ceea ce le-ar permite sa aiba tehnologii atat de avansate incat am crede ca sunt magie.

 Drept pentru care, Pope a spus, in concluzie: „Din acest motiv, omenirea probabil nu ar supravietui unei invazii extraterestre”…

Revista Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: