Un oras vechi de 4300 de ani si o piramida de 70 de metri inaltime au fost excavate in China

Un oras vechi de 4.300 de ani, care are o piramida înalta de 70 de metri si o arie la baza sa de 24 de hectare au fost excavate în China, conform noului numar al jurnalului Antiquity.

Piramida a fost decorata cu simboluri ce ilustreaza ochiuri si figuri antropomorfice. Acestea „au dat piramidei puteri religioase si au întarit impresia vizuala a audientei generale”, au precizat arheologii în articol.

Timp de cinci secole, orasul dimprejur a înflorit, iar la apogeu acoperea 400 de hectare, fiind printre cele mai mari asezari umane din acea vreme, potrivit Live Science.

”Piramida are 11 trepte, fiecare marginite cu pietre. Deasupra existau palate construite din pamânt batatorit, coloane de lemn si tigle, un rezervor gigantic de apa si urme domestice asociate cu viata de zi cu zi”, au scris cercetatorii.

Conducatorii traiau în acestea, iar productia de obiecte de arta era în proximitate.

„La intrarea în piramida existau ziduri de aparare care aveau menirea atât de a proteja, cât si de a restrictiona accesul”, adauga cercetatorii.

De asemenea, la Shimao, asa cum se numesc astazi ruinele orasului, au fost gasite urme ale sacrificiilor umane. „În partea estica au fost gasite sase gropi cu cranii umane”, potrivit arheologilor.

Unele dintre victime pot proveni din alt sit arheologic numit Zhukaigou, care este localizat la nord de Shimao, iar locuitorii acestuia din urma ar fi cucerit asezarea învecinata. „Analizele morfologice ale vestigiilor umane sugereaza ca victimele provin din Zhukaigou, ceea ce indica faptul ca au fost capturati de cei din Shimao în timpul perioadei de expansiune”, precizeaza savantii.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: