miercuri, mai 1, 2024
Stiinta si tehnica

Cyborgii. Interactiunea dintre oameni si roboti in viitorul apropiat

Lumea stiintifica este fascinata de roboti si Inteligenta Artificiala (IA). E un pas înainte propus de cea de-a patra revolutie industriala în care am intrat. Dar dincolo de joaca tehnologica pândesc si unele pericole pentru omenire. În activitatea de creare a robotilor „umanoizi”, atât de îndragita în Asia (China, Japonia), se alatura si tara noastra. Dupa cum noteaza Agerpres, la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, de pilda, o echipa internationala de cercetatori au pus la punct o terapie de roboti pentru copiii afectati de autism. Practic, specialisti ai Institutului de Psihoterapie al UBB „au demarat o serie de sesiuni de terapie asistata de robotii inteligenti pentru copiii cu autism, dezvoltata în cadrul proiectului de cercetare DREAM”.

 ROBOterapia DREAM
ROBOterapia DREAM

 ROBOterapia DREAM (de la Development of Robot-Enhanced therapy for children with AutisM spectrum disorders) „este singurul de acest fel din România si are ca scop dezvoltarea inovativa a unor roboti inteligenti si autonomi utilizabili în diagnosticul si terapia copiilor cu tulburare de spectru autist”. Este vorba despre un proiect international, „fiind derulat prin colaborarea unor echipe de cercetatori, psihologi, informaticieni si ingineri din Belgia, Franta, Marea Britanie, România si Suedia.

 Activitatile clinice din proiect sunt derulate în Romania, în cadrul Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie/Institutul de Psihoterapie din Universitatea Babes-Bolyai (UBB)”. Rezultatele finale ale acestui proiect vor fi cunoscute în 2018, speranta specialistilor fiind crearea unui „sistem care dupa aceea sa fie utilizat la scara larga, în afara cadrului terapeutic, în scoli si de parinti acasa”.

 Pentru a atinge acest rezultat, este nevoie de o noua generatie de roboti, lucru care se poate realiza doar „prin implicarea specialistilor care lucreaza pe inginerie, pe computer science, de IA pentru ca a fost nevoie sa îl faci pe robot sa functioneze fara terapeut în anumite situatii”, dupa cum declara directorul grupului român din cadrul proiectului DREAM. De ce e nevoie de roboti pentru a interactiona cu copiii afectati de autism? Explicatia specialistului, de fapt una dintre ipoteze, este ca „acei copii care prezinta simptomele reusesc mai bine sa acceseze informatia din mediul înconjurator atunci când au de-a face cu un robot, fata de o fiinta umana.

 Fiinta umana este prea complexa ca ei sa o poata decoda, întelege si reactiona adecvat la stimularile care exista în mediu”. Sa mai spunem ca echipa de cercetatori de la Institutul de Psihoterapie al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a demarat cercetarile de terapie asistata de robotii inteligenti pentru copiii cu autism în 2007.

De cealalta parte a oglinzii

 Si acum sa trecem de partea cealalta a oglinzii. Toate cercetarile cu roboti dotati cu IA sunt spectaculoase, mass media le prezinta spectaculos si cu generozitate, lumea e încântata. La fel de încântata si în fata Internetului Lucrurilor (IL), în care Inteligenta Artificiala si Internetul intra în toate activitatile casnice, pâna azi produse exclusiv analoge.

 Era digitala face pasi în plus si vrea ca toata planeta sa fie conectata la Internet, de la telefoane inteligente la frigidere si aragaze. Nu e de mirare ca un personaj plin de bani si de fantezie digitala se transforma în vizionar (ca altadata Arthur C. Clarke). Aflam astfel din sursa Agerpres ca Elon Musk lanseaza un avertisment de-a dreptul ciudat: „oamenii trebuie sa devina cyborgi daca vor sa ramâna relevanti într-un viitor dominat de inteligenta artificiala”!

 Pentru cei care nu stiu cine este Elon Musk, sa amintim este vorba despre un antreprenor si programator miliardar, care se vrea si vizionar capricios. Americano-candianul de origine sud-africana, Elon Musk are preocupari de la planeta Marte la saparea unor tuneluri pe sub New York pentru decongestionarea traficului auto. Patron, între altele, al companiilor Tesla si SpaceX, miliardarul în vârsta de 45 de ani arunca o privire în viitorul nostru, care în viziunea lui nu arata deloc reconfortant.

 Recent el a lansat aceasta profetie: daca omul nu poate bate masina, cel mai bine este sa devina una. Lasând la o parte ca Omul este el însusi cea mai puternica si mai complexa masina care nu poate fi învinsa niciodata de o masinarie inferioara, „avertismentul” este unul poetic, o banala campanie de PR pentru firmele miliardarului. Omenirea se afla în pragul unor mari riscuri. De aceea Elon Musk sustine ca, „întrucât inteligenta artificiala devine mai sofisticata, aceasta va conduce la somaj în masa”.

 Si de aici, avertismentul apocaliptic: „Inteligenta artificiala ar putea eradica umanitatea, si asta mai repede decât am putea crede. Este o situatie periculoasa”. Solutia salvatoare? „Daca oamenii doresc sa continue sa adauge valoare economiei, ei trebuie sa-si creasca abilitatile printr-o «simbioza a inteligentei umane si a celei artificiale»”, e de parere Musk care se lasa inspirat de fictiuni precum filmele stiintifico-fantastice Iron Man sau chiar Ex-Machina.

  „Daca nu reusim sa facem acest lucru, vom risca sa devenim «pisici de casa» ale inteligentei artificiale”, a mai avertizat Elon Musk. De aceea el lucreaza deja la o „dantela neuronala” injectabila, asemenea unei plase, care sa se muleze pe creier pentru a-i da acestuia capacitati de calcul digitale.

„Butonul mortii”

 E drept ca dezvoltarea accelerata a robotilor dotati cu IA si conectati la Internet presupune si aparitia unor riscuri. Unul dintre acestea este lipsa de protectie împotriva hackerilor cibernetici care pot fura informatii personale dar si prelua controlul asupra unor dispozitive inteligente, de la smartphone-uri la IL sau „masinile fara sofer”. Plecând de la constatarea riscurilor în cazul robotilor viitorului, Parlamentul European îsi doreste ca „robotii viitorului din cadrul Uniunii Europene sa fie echipati cu «un buton al mortii» care sa permita deconectarea lor în caz ca devin o amenintare la viata omului”, dupa cum prezinta Agerpres.

 PE, printr-o rezolutie votata recent, cere Uniunii Europene „o legislatie adaptata la un viitor când inteligenta artificiala va avea un rol primordial si care invita Comisia Europeana (CE) sa pregateasca o propunere care sa acorde o atentie speciala aspectelor etice ale roboticii”. Motivul este ca deocamdata, în plin avânt al roboticii nu exista si legi care sa reglementeze interactiunea sociala între oameni si roboti.

 Exact cum aratam si noi, de fiecare data când am vorbit despre „avântul” dispozitivelor dotate cu IA conectate la Internet, este nevoie de norme care sa se preocupe de „securitatea, intimitatea, integritatea, demnitatea, autonomia si proprietatea datelor”. Asa cum este nevoie si de programe de securitate cibernetica puternice care sa protejeze miliardele de utilizatori de pe tot globul. Preocupare care, deocamdata, nu intra in atentia marilor companii de „antivirusi”.

revista magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum