marți, aprilie 30, 2024
Minuni ale lumii

Cea mai lunga galerie de arta din lume are o vechime de peste 1000 de ani

„Cea mai lunga galerie de arta din lume” se afla în Utah. A fost realizata de catre triburile Ute… în aer liber!

Localizat în adâncimea desertului din Utah (SUA), Nine Mile Canyon este considerat cea mai lunga galerie de arta din lume, fiind împodobit cu zeci de mii de pictograme si petroglife. Foarte multe dintre inscriptii si desene sunt vechi de peste o mie de ani. Cele mai multe dintre ele au fost create în cadrul culturii Fremont, de catre triburile Ute.

Inscriptiile de la Nine Mile Canyon sunt unice în lume. Este greu de spus de unde provine numele canionului, ce are o lungime de 60 de kilometri, dar se stie ca pe la 1880 acolo exista un important coridor de transport.

Operele de arta ramase pe stânca, ca reprezentari specifice culturii Fremont, au facut din Nine Mile Canyon o destinatie îndelung frecventata de catre arheologi, dar si de catre oamenii obisnuiti.

La Nine Mile Canyon ni se desfasoara înaintea privirilor o imensa opera de arta, în care bastinasii si-au prezentat trairile, întâmplarile vietii si si-au exprimat pornirile artistice. Aceasta însiruire de imagini, la realizarea careia au participat mii de autori diferiti, este o poveste despre viata amerindienilor în natura.  

În imagini sunt reprezentate pasari si sopârle, mufloni si bizoni, alaturi de simboluri enigmatice, nedescifrate.

Din pacate, aceasta imensa galerie de arta se afla în primejdie, existând riscul ca urmasii nostri sa nu o mai poata admira altfel decât din poze. Imaginile sunt încrustate sau desenate pe stânca, fiind foarte expuse la eroziune. Fenomenul de erodare se petrece în principal din cauza vântului care poarta cu el mari cantitati de praf. Praful se formeaza, cu precadere, din cauza traficului greu.

În urma cu 12 ani, Nine Mile Canyon a fost introdus pe lista celor mai periclitate unsprezece obiective istorice. Acum au fost stabilite restrictii de circulatie, pentru vehiculele grele.

Se cuvine sa mentionam ca numele statului american Utah provine de la acesti amerindieni Ute, a caror limba, astazi aflata în curs de disparitie, face parte din grupul de graiuri uto-aztece. Înainte de venirea  populatiilor de origine europeana, triburile Ute ocupau o mare parte din partea vestica din Colorado, precum si partea estica a actualului Utah.

Etnicii Ute erau razboinici redutabili dar, din ceea ce se vede, nu le lipsea nici simtul artistic. În perioada colonizarii Americii devenisera calareti iscusiti iar în timpul bataliilor purtate cu alte natii amerindiene sau cu spaniolii efectuau acrobatii îndraznete, în plina goana a cailor.

 

ancient-code.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum