vineri, mai 3, 2024
Istoria ca o poveste

Cand a aparut alfabetul?

Cand a aparut alfabetul si cine l-a inventat?

O perioada indelungata scrisul a fost o enigma pentru om. Nu se stie cum au aparut primele scrieri si in ce perioada. Ultimele descoperiri par sa rastoarne o serie intreaga  de descoperiri. Pana acum, parerea, unanim acceptata, este ca sumerienii au fost cei care au inventat scrisul si l-au raspandit. Egiptenii au conceput un alt tip de scriere. Cretanii au venit si ei cu o scriere ce nu poate fi descifrata, inca.

fenicienii ,inventatorii alfabetului

De la aparitia scrierii si pana la inventia ce a revolutionat-o au mai trecut cateva mii de ani.

Cine au fost cei care au pus bazele scrierii moderne si alfabetului greco-latin? Raspunsul este simplu: fenicienii.

Cum au ajuns ei sa foloseasca o modalitate mult mai simpla de a inscriptiona documentele?

Sa vedem ce ne spune istoria.

Teza ca fenicienii au fost inventatorii alfabetului, era una larg raspandita in antichitate. Totusi multi autori nu vorbesc explicit de inventia alfabetului, ci de difuzarea lui. Astfel intr-un fragment din Herodot, citat de  mai multe ori, spune:

„Acesti fenicieni, veniti cu Cadmos…au introdus la greci, printre multe alte cunostinte…si alfabetul pe care inainte, dupa cum cred, grecii nu-l posedau”.

Diodor Siculus ne relateaza si el:

„Impotriva acelora care afirma ca sirienii sunt inventatorii literelor alfabetului pe care fenicienii, lundu-le de la ei, le-au transmis grecilor …cretanii spun in schimb ca fenicienii nu le-au inventat de la inceput, ci numai au schimbat forma semnelor”.cine a descoperit alfabetul

Chiar si printre autorii latini, destul de frecvent se vorbeste despre alti inventatori ai alfabetului. Pliniu, in timp ce pe de o parte afirma ca inventia literelor este o glorie feniciana, pe de alta parte vorbeste de o origine mesopotamiana. Tacit sustine originea egipteana, adaugand ca fenicienii si-au facut o glorie pentru motivul ca l-au primit inainte de a-l duce altora. Marturiile clasice ne arata nu neaparat solutiile, cat cunostinta problemei pe care o examinam acum.

Sunt doua teorii emise: una care sustine originea mesopotamiana si cealalta care sustine originea egipteana. Ambele sunt verosimile, in lumina ultimelor cercetari.

Aceste scrieri au avut doar tentative de simplificare. Ele au ramas in esenta silabice. Mai aproape de adevar pare a fi prezenta in limba egipteana a principiului acrofonic (posibilitatea de utilizare a unui semn pentru valoarea lui consonantica initiala). Aici trebuie cautata inspiratia ideii alfabetice, inspiratie, oricum, care scade prea putin valoarea, cu adevarat revolutionara, a inventiei.originea alfabetului

Oricare ar fi fost tentativele precendete, alfabetul a fost inventat, cel mai probabil, in totalitatea elementelor lui caracteristice, la Ugarit. Acest lucru s-a intamplat in jurul secolelor XV- XIV i.Hr. Alfabetul fenician, ale carui prime atestari sunt inscriptiile de pe varfurile unor sageti din secolul al XII-lea i.Hr., s-ar fi inspirat din cel ugaritic.

De unde aceasta conexiune?

Descoperirea abecedarului ugaritic, si anume a unor liste de litere ale alfabetului intr-o ordine stabilita, a demonstrat ca aceasta ordine corespunde in linie mare cu aceea a alfabetului fenician, care ne este cunoscut din cativa psalmi biblici.

Simplificarea alfabetului de la treizeci la douazeci si doua de semne s-a inceput tot la Ugarit, dupa cum arata foarte multe texte .

In concluzie, alfabetul ugaritic este un antecedent al alfabetului oraselor feniciene.

Principiul alfabetic este anterior perioadei feniciene, dar inventia semnelor simple si usoare ce se vor raspandi in toata Mediterana, este opera acestor neintrecuti navigatori si comercianti. Insusi termenul alfabet este un cuvant de origine feniciana, derivand de la aleph, prima litera a alfabetului fenician, avand sensul de „bou” si de la beit, a doua litera a alfabetului fenician avand sensul de „casa”.

Celelalte litere ale alfabetului grec sunt si ele de origine feniciana, gamma de la gimel –”cocoase” de camila, delta de la daleth „usa, poarta” etc….alfabetul grec

Intrebarea din acest articol are un raspuns simplu pana la urma.

Alfabetul este rezultatul unei evolutii de cateva mii de ani. Cei care l-au sintetizat prima data au fost locuitorii din vechiul oras Ugarit, disparuti de pe scena istoriei de ceva vreme.

Fenicienii l-au simplificat si l-au facut usor utilizabil, deoarece, erau cei mai cunoscuti comercianti si afacerile nu le permiteau sa piarda timpul. De  aici totul a fost o „joaca de copii”….

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum