Miranda, satelitul lui Uranus, poate sustine viata

Congelata, inspaimantatoare si foarte misterioasa,„luna” planetei Uranus (unul din cei 27 de sateliti) numita Miranda este unul dintre cele mai ciudate obiecte din sistemul nostru solar. Nici unul dintre sutele de obiective extraterestre descoperite de-a lungul timpului nu au acest aspect de lupta, de zbatere puternica precum Miranda, care pare compusa precum Frankenstein din bucati ce nu se potrivesc.miranda ,satelitul lui uranus,poate sustine viata

De 7 ori mai redusa în dimensiuni ca Luna, Miranda pare prea mica pentru a avea activitate tectonica intensa. Si totusi, satelitul ne arata cel mai ciudat relief extraterestru, cu canioane de 12 ori mai adanci ca Marele Canion. Cu toate ca este o luna mica, în trecut Miranda pare sa fi fost în rezonanta de 3:1 cu Umbriel si de 5:3 cu Ariel (satelitii lui Uranus), iar fortele mareice ar fi putut fi îndeajuns de puternice încat sa rezulte o activitate tectonica impresionanta care sa-i confere aspectul prezent. Aceste rezonante ar fi si explicatia înclinarii importante a axei de rotatie a satelitului, neobisnuita pentru o orbita atât de aproape de planeta.

Miranda este unul dintre putinele corpuri din Sistemul Solar ce are o circumferinta ecuatoriala mai mica decat circumferinta polara. Este compus în special din gheata, cu o parte de silicati si compusi organici în interior.

Intrebarea este: ar putea aceleasi forte geologice inexplicabile care au contribuit la aparitia acestui mozaic geomorfologic sa sustina si  o forma de viata?

In sistemul nostru solar nu gasim o structura la fel de complexa si de misterioasa precum cea de pe satelitul planetei Uranus …Suprafata discordanta a acestuia vorbeste de o istorie geologica foarte interesanta si plina de enigme .Miranda ,satelitul lui Uranus ,poate sustine viata

Aici trebuie din nou sa amintesc ca exobiologii, cand cauta posibile habitate extraterestre in sistemul nostru solar, iau in considerare, in primul rand, doua lucruri: o cantitate mare de apa inghetata in subsolul respectivei planete si o activitate geologica necesara pentru a o tine in stare lichida (caldura Soarelui nereusind sa dezghete suprafata foarte inghetata la o asemenea distanta).

Aceste caracteristici pun Enceladus (satelitul planetei Saturn) si Europa (satelitul planetei Jupiter) pe lista scurta a posibilelor habitate extraterestre, din sistemul nostru solar, dar nu putem elimina complet nici Miranda.

Astronomii suspecteaza de mult ca mai mult de jumatate din compozitia satelitului Miranda este gheata.

Prezenta unor suprafete neobisnuite aici sugereaza un trecut geologic dramatic, dar, in prezent, activitatea geologica este aproape inexistenta, iar o mare parte a Mirandei este neteda, interiorul fiind rece si neputand sustine viata.

Nu este un caz inchis, inca. Cea mai puternica dovada a unei activitati geologice intense este apropierea de Uranus.

Miranda s-ar putea confrunta cu forte mareice puternice, care ar modela atat peisajul si ar putea pastra gheata in subsol suficient de mult timp pentru a evolua viata. Este o simpla presupunere a exobiologilor.

Miranda nu poate face parte din lista scurta cu celebrii Encelatus si Europa, dar este unul din posibilele habitacluri din sistemul nostru solar care ar putea contine viata extraterestra …