La Brana 1, un vanator culegator european cu ochii albastri si piele inchisa la culoare
La Brana 1 este scheletul unui vânator-culegator care a trait acum 7000 de ani, iar recenta analiza a ADN-ului este pe cale sa schimbe câteva teorii privind evolutia populatiei europene. Ramasitele umane au fost descoperite din întâmplare în complexul de pesteri La Braña-Arintero din Muntii Cantabrici – Spania în 2006.
Initial, cele doua schelete umane au fost considerate rezultatul unei crime recente, dar datarea cu carbon a confirmat vechimea de aproximativ 7000 de ani. Instrumentele stiintifice disponibile la acea data nu a permis extinderea cercetarilor, mai ales ca unul dintre cele doua schelete fusese deteriorat sever de apa.
Recent, cercetatorii universitatii Pompeu Fabra au reusit secventierea completa a genomului primului schelet, denumit La Brana 1, analizând material genetic extras din maseaua de minte. În mod surprinzator, genomul s-a dovedit foarte similar cu cel al omului contemporan. S-a stabilit ca La Brana 1 avea ochi albastri, ten închis la culoare si mai multe gene ale sistemului imunitar similare celor actuale.

Pâna la aceasta analiza, cercetatorii considerau ca ochii albastri sunt specifici unei populatii de agricultori care a ajuns în Spania acum circa 5000 de ani. O mare parte din evolutia omului era pusa pe seama trecerii de la statutul de vânator-culegator la cel de agricultor. Printre aceste schimbari se numara toleranta la lactoza, fapt confirmat si de recenta analiza care arata ca La Brana 1 era intolerant la lactoza.
Totusi, La Brana 1 avea pielea închisa la culoare si parul negru, precum stramosii africani, dar ochi albastri. Descoperirea sugereaza la modificarea coloritului ochilor s-a produs înainte de albirea tenului. Una din ipotezele propuse pentru a explica modificarea culorii tenului este sinteza vitaminei D în urma expunerii la razele ultraviolete. În zonele calde, organismul uman trebuie sa se apere de efectul negativ al acestora, dar în zonele mai reci trebuie sa capteze mai multa lumina pentru a îsi asigura necesarul de vitamina D.

Totodata, analiza genelor sistemului imunitar infirma teoriile anterioare care sustineau ca cea mai mare parte a acestora au evoluat dupa trecerea la stadiul de agricultor-fermier. Viata în comunitati numeroase si cresterea animalelor care puteau raspândi boli erau considerate, pâna acum, responsabile pentru evolutia majoritatii genelor sistemului imunitar.
Cercetatorii spera sa poata analiza si scheletul La Brana 2 pentru a obtine mai multe date despre locuitorii Spaniei de acum 7000 de ani si evolutia populatiei europene din acea perioada.
La sfârsitul anului trecut, analiza ADN a unui schelet cu o vechime aproximativa de 400000 ani a relevat legaturi între populatiile din Peninsula Iberica si „Omul de Denisovan”, specific zonelor din Asia, complicând si mai mult arborele genealogic uman.
Sursa: NewScientist