Psihologii au constatat ca multi dintre noi prefera sentimentele negative, lasându-se de multe prada urii, desi nu au motive reale sa faca acest lucru.
În spatele urii stau fricile si progamarile, multe dintre ele fiind transmise de familie si societate.
Când vorbesc de dorinta de a ura pe cineva, psihologii au stabilit ca, de multe ori, aceasta este ”împrumutata” de la familie, anturaj sau societate.

Prin urmare, primul lucru pe care oricare dintre noi trebuie sa îl faca este sa se autoanalizeze pentru a descoperi sursa acestui impuls extrem de nociv.
”Este foarte important sa întelegem care sunt motivatiile interne ale fiecaruia dintre noi si preferintele preluate din exterior. De cele mai multe ori, multe persoane nu îsi cunosc propriile preferinte. Le preiau pur si simplu si peste ani constata ca s-au transformat în cu totul alte persoane decât cele care si-ar fi dorit sa fie”, explica psihologul Stelian Chivu.
Ura se manifesta în diferite forme, cu diferite intensitati si pornind de la programe mentale diferite la fiecare dintre noi, iar ea porneste de la incompatibilitatea unei persoane cu alti indivizi cu care interactioneaza, spun specialistii.
”Când ma întâlnesc cu o persoana si instantaneu se declanseaza în mine un program de ura, este necesar sa înteleg ca aceasta stare este, de fapt, în interiorul meu, iar persoana fata de care am aceasta reactie nu face altceva decât sa îmi arate ca am o ura nevindecata. Cel care uraste, va fi urât, la rândul lui. Este o lege a rezonantei. Iata cât de important este sa te cunosti”, puncteaza Stelian Chivu.
Ura atrage dorinta de razbunare
Problema cu ura este ca va atrage întotdeuna si alte programe negative, iar în multe cazuri va impinge persoana care se lasa prada acestei stari catre razbunare. Cine uraste, va fi si gelos, si invidios pe alte persoane.
Învatam sa urâm de la societate, de la scoala si din familie, dar si din anumite carti si filme, si tocmai de aceea este foarte important sa analizam întotdeuna ce preluam din exterior.
”Exista situatii în care unele persoane au senzatia ca ura le face bine pentru ca apare acel gen de satisfactie dat de energia superioritatii. Din punct de vedere psihologic, o persoana care se razbuna, se descarca, de fapt, de energia negativa acumulata si asta îi da atunci o senzatie de usurare. Ce trebuie sa se stie este ca atunci când nu este controlata, ura se poate chiar manifesta ca un viciu. Ea poate deveni chiar un reflex neconditionat, adica sa urasti instantaneu pe cineva, desi abia l-ai cunoscut”, detaliaza psihologul Stelian Chivu.

În urma unor studii, s-a stabilit ca, daca este manifestata o perioada mai lunga de timp, ura poate patrunde pâna la nivel celular, schimbând structura informationala a ADN-ului, ceea ce va face ca organismul sa produca cortizol, numit si hormonul stresului, în loc de serotonina si melatonina, cunoscute ca hormonii fericirii.
De stiut este ca ura poate fi dobândita, de exemplu dintr-un grup cu care relationam, sau alimentata prin stiri, filme sau tot soiul de programe mentale care sunt preluate din exterior.
Iubirea dezvolta inteligenta
În contrapondere, iubirea este o stare de constiinta înalta, care ne ajuta sa iertam, sa ne vindecam, sa comunicam mai bine si chiar sa ne dezvoltam inteligenta, conform studiilor de specialitate.
”Când o persoana iubeste, are mult mai multe sanse sa se vindece, daca sufera de o anumita afectiune. La nivelul glandei endocrine numite timus se va mari fluxul de sânge, aceasta producând mai multe limfocite T, care se ocupa de imunitatea organismului”, explica psihologul Stelian Chivu.
Limfocitele T sunt numite celule T pentru ca se maturizeaza în timus si sunt capabile sa distruga celulele maligne, celulele infectate cu virusi sau alte celule afectate.
Se pune atunci întrebarea de ce totusi oamenii prefera mai degraba sa urasca decât sa iubeasca?
Explicatia este simpla si ea vine din zona psihologica. Persoanele care urasc ajung la un moment dat sa nu mai poata controla aceasta stare, aceasta actionând ca un gest reflex. Unii dintre noi urasc si pentru ca au un nivel de constiinta scazut.
Constientizarea este primul pas pentru a scapa de un sentiment atât de toxic cum este ura, urmând ca apoi sa identificam o cale, specifica fiecaruia dintre noi, pentru a scapa de ea.
Ura se localizeaza fizic în zona plexului solar, putând duce în timp la actiuni necontrolate.
”În final, unul dintre cele mai importante actiuni pe care le putem face este sa înlocuim un program de ura de care am scapat cu un program de iubire. În acest fel, la nivel mental, emotional si fizic vom scapa de balastul dat de ura si ne vom concentra pe iubire, care este vindecatoare”, concluzioneaza psihologul Stelian Chivu.
sursa: adev.ro