Cimatica este stiinta care studiaza influenta sunetului asupra materiei, “se defineste ca o modalitate de terapie cu ajutorul sunetului, bazata în esenta pe faptul ca orice celula a organismului viu este controlata de un câmp electromagnetic care rezoneaza la anumite frecvente particulare de sunet. Când organismul este sanatos, aceste frecvente sunt stationare si constante, dar orice disfunctie sau boala rupe armonia corpului si, în zona afectata, se genereaza o rezonanta crescuta.” (T. D. Stanciulescu, „Terapia prin lumina”).
Principiul de baza al cimaticii se întemeiaza pe premisa ca “presiunile mediului înconjurator se exercita prin propagare ondulatorie si ca materia reactioneaza la aceste presiuni luând o forma care depinde de frecventa undelor.”(cf. Opris).

În ultimul deceniu s-au realizat descoperiri foarte importante în domeniul efectelor sunetului asupra diferitelor structuri, atât în privinta celor vii cum sunt fiintele, cât si în privinta celor neînsufletite.
Dintr-o asemenea perspectiva sa ne aducem aminte de tinerii din anii ’80 care sunt parintii de azi ai noilor generatii, cum ascultau muzica acelor ani.
Este evident ca din cauza regimului de trista amintire doar unii mai privilegiati aveau vreun radiocasetofon strain sau vreun magnetofon Akai, Kashtan sau Tesla, la care atasau boxe luate tot asa, pe sub mâna ca si aparatele mentionate, si ascultau în casa muzica din topurile europene si americane, la vreo 50-60 de decibeli. Si erau acesti tineri, printre toti ceilalti, într-un fel diferiti pentru ca aveau o satisfactie, si puteau gândi mai altfel inspirati fiind de muzica ascultata. Pe când ceilalti care nu aveau dovedeau un comportament mai apatic.
Sunetul devine vizibil: cimatica
Revenind la ideea articolului si la prezent, sunetele reprezinta o componenta primordiala a Universului, deoarece ele exista înca de la nasterea Cosmosului. Desigur ca înca de atunci exista tot felul de frecvente, de la cele mai joase ca tonalitate pâna la cele mai înalte, iar urechea noastra, dupa cum stim astazi, percepe o foarte mica parte a acestei largi game de sunete.
Am putea sa ne întrebam chiar noi însine daca sunetele determina formarea de structuri cu forme precise care evolueaza în Univers. Este foarte posibil acest concept, atâta timp cât stiinta moderna a demonstrat influenta sonora asupra substantelor de orice fel – cimatica.
Daca lucrurile stau asa, atunci este necesar sa întelegem ca noi, ca fiinte umane cu grai articulat, vorbim zilnic deci în fiecare zi emitem sunete.
Alfabetul fiecarei natiuni reprezinta un fel de baza de unitati sonore – literele – care sunt combinate în n moduri, astfel încât exista la ora actuala 6000 de limbi pe mapamond, asta incluzând bineînteles si dialectele regionale specifice. Deci literele se combina în tot felul de modele sonore, iar efectul lor se poate vedea clar.
Astfel, fiecare litera a alfabetului poate fi rostita pe fiecare din cele sapte note sau tonalitati. De exemplu alfabetul limbii române are 24 de litere, fiecare combinatie între toate literele duce la 576 de combinatii, doar daca le consideram combinate doua câte doua.
Daca înmultim 576 cu 7 note muzicale obtinem 4032 de combinatii litere-sunete. Asta este doar o varianta simplista, cu litere luate doua câte doua, adica A cu A, apoi A cu B, si tot asa … F cu T … pâna la Z cu Z.

Dar daca extindem ideea la combinatii pe baza însiruirii logice de cuvinte, care alcatuiesc frazeologia în limba respectiva, câte rezultate avem? Practic nelimitate!
Dintr-o asemenea perspectiva sunetele determinate de rostirea cuvintelor produc efecte pe masura.
Cercetatorii, mai ales cei rusi, au pus în evidenta faptul ca ADN-ul poate influenta tot ce este in jurul sau
Ce legatura are ADN-ul?
Reprezinta ADN-ul o modulare a unor sunete primordiale care nu pot fi auzite de fiintele vii?
Foarte posibil, atâta timp cât ADN-ul ca structura energo-informationala se afla la baza oricarei forme ce exista în Univers, însufletite sau neînsufletite. Aici ne apropiem de sunetele rostite sub forma modulatiilor sonore exacte, adica a cuvintelor rostite în fiecare limba a natiunilor Pamântului.
Mergând pe firul ideii, sa spunem ca mantrele pot determina modificari extraordinare la un moment dat, în propriul organism.
Spre deosebire de orientali, si mai ales spre deosebire de calugarii din Asia Centrala, în tarile occidentale oamenii traiesc într-un ritm trepidant, si de cele mai multe ori majoritatea ajung la dezechilibre energetice, acestea provocând cu timpul boala daca nu sunt remediate la timp.
Cercetatorii care au studiat învataturile orientale si în mod special mantrele, au ajuns la concluzia ca aceste mantre, care sunt modulatii sonore exacte, contin o doza informationala masiva care are proprietatea de a transforma tesuturile aducându-le la starea lor originara, chiar daca omul respectiv este sanatos.

Desigur ar trebui sa ne gândim la cât efect ar avea daca rostim mantre de câteva ori pe zi sau daca rugaciunile noastre vor avea rezultatele dorite, atâta timp cât stilul nostru de viata ne bombardeaza cu energii ce perturba echilibrul corpului nostru si al aurei.
Ce spuneti de agresiunile provenite de la cei din jurul nostru, atât verbal, cât si prin gânduri?
Ar trebui sa stiti ca si gândurile atunci când le spunem doar în mintea noastra, ele sunt emise pe o lungime de unda sonora pe care creierul nu o percepe, ca în cazul urechii, dar pe care mintea o receptioneaza. De aceea gândirea influenteaza mult mai mult decât cuvintele.
Atât mantrele orientale, cât si rugaciunile occidentale nu pot avea un efect dorit daca nu este constientizata energia din sunet si puterea acesteia, energie si putere pe care le îndreptam prin atentia noastra catre zona cu probleme din interiorul nostru. Si astfel ne putem vindeca de un dezechilibru sau de o boala usoara, bineînteles daca suntem lasati în pace de catre cei din jurul nostru, sa stam în liniste pentru a putea reusi ce ne propunem.
În concluzie
Prin pronuntarea de mantre si rugaciuni, simtite la propriu datorita întelegerii lor, si a constientizarii energiei sunetelor din ele, avem posibilitatea de a transforma si a ne eleva spiritual si lumesc, pentru a putea evolua spiritual mai usor, mai frumos, mai bine.