San Francisco, cel mai frumos oras al Californiei
San Francisco (750.000 de locuitori orasul si 4.155.000 aglomeratia urbana, fiind al-14-lea din Statele Unite si al 4-lea din California ca numar de locuitori), pentru majoritatea americanilor cunoscut pur si simplu drept Frisco, este considerat de multi drept cel mai frumos oras din Statele Unite.
Acesta este fara indoiala un loc neobisnuit, diferit de alte metropole din SUA.
Este situat pe o peninsula cu relief montan, ceea ce face ca din multe puncte ale sale sa fie vizibile frumoase privelisti asupra golfului si a minunatului pod suspendat aruncat peste Stramtoarea Golden Gate, una dintre cele mai lungi constructii de acest fel din lume.
Merita facuta o plimbare pe vreuna dintre stradutele care se desprind din Market Street, axa principala a centrului, pentru a simti, printre casele victoriene, vechea atmosfera a orasului.
Poarta Americii catre Pacific
Acest oras liberal de pe coasta vestica si-a pierdut pozitia economica in favoarea metropolelor Seattle si Los Angeles, dar a fost descoperit de Hollywood ca un loc al plein-air-urilor desavarsite.
Serialul „Strazile din San Francisco” este cunoscut in lumea intreaga.
Nu numai impunatorul pod Golden Gate face din San Francisco orasul preferat al industriei cinematografice de la Hollywood. Aici se desfasoara actiunea serialului „Strazile din San Francisco”, in care Karl Malden joaca rolul detectivului care vegheaza la linistea acestui oras; tot aici se gaseste fosta inchisoare de pe Insula Alcatraz, de unde Sean Connery a eliberat ostaticii luati de un nebun.

- Pe strazile din San Francisco echipele de filmare sunt o priveliste obisnuita care nu surprinde pe nimeni.
- Locuitorii orasului sunt toleranti fata de minoritatile nationale stabilite aici in numar mare.
- Influenta spaniola si mexicana este in continuare vizibila la tot pasul.
- Un procent important din populatie este reprezentat de italieni, japonezi, chinezi (cartierul local Chinatown este cea mai mare aglomerare de chinezi de dincolo de granitele Asiei), vietnamezi sau nou-venitii din Cambodgia.
- Un alt semn al tolerantei orasului este prezenta unei comunitati numeroase de homosexuali, prima care a inceput lupta impotriva flagelului SIDA. Paradele de homosexuali organizate in San Francisco se numara printre cele mai colorate si mai lipsite de inhibitii din lume.
Dar acest oras linistit si fericit, facut celebru de miscarea hippy din anii ’60 si ’70 ai secolului al XX-lea, are si partile sale intunecate.
San Francisco a detinut mult timp recordul nefericit de oras cu cele mai multe cazuri de decese inregistrate in randul narcomanilor din SUA.
Tabla de sah de pe dealuri
Vechea misiune spaniola de pe malul Oceanului Pacific a crescut intr-o masura incredibila: de la jumatatea secolului al XIX-lea, atrage oamenii ca un magnet. In prezent, cuprinde 46 de orase dar si-a pastrat denumirea din vechime: San Francisco.
Golful adapostit de pe malul Oceanului Pacific din insorita Californie a placut atat calugarilor, cat si soldatilor in anul 1776(cand a fost intemeiata Misiunea Sfantului Francisc din Assisiin prezent Misiunea Dolores).
Spaniolii au intemeiat aici nu numai o misiune, dar si o garnizoana militara.
Patronul asezarii a devenit Sfantul Francisc din Assisi (San Francisco de Asis). De aici se trage numele orasului, adoptat in mod oficial in anul 1847.
Primele cladiri de locuinte au fost construite in 1835, cand San Francisco apatinea inca Mexicului.
In anul 1848, ca urmare a infrangerii suferite in razboi, Mexicul a fost nevoit sa cedeze California Statelor Unite.
Americanii au fost foarte norocosi, deoarece in acelasi an, in regiune, a fost descoperit pentru prima data aur.
A izbucnit imediat febra aurului, iar satul cu 800 de locuitori s-a transformat in decurs de zece ani intr-un oras cu o populatie de 80.000 de oameni.
Acesta a inceput sa se extinda de la marginea de sud-vest a Golfului San Francisco catre colinele invecinate.
A luat nastere, la fel ca la New York, o retea de strazi dupa modelul unei table de sah, ceea ce a constituit a adevarata problema din cauza numeroaselor denivelari de teren.
Cand a inceput sa lipseasca spatiul necesar, orasul a inceput sa se extinda catre nord-est si in partea sudica a golfului.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, San Francisco era cel mai mare port de pe coasta vestica, fiind ideal amplasat: drumul dinspre marile campii californiene catre litoralul Oceanului Pacific trece prin strantoarea din nordul Golfului San Francisco.
In prezent, in acest oras traiesc peste 700.000 de oameni. Tot aici se afla vestitele universitati Stanford, Berkeley si California, renumite in intreaga lume.