Dupa marile descoperiri din anii 60 ai secolului trecut de la Tartaria, in Romania sunt scoase la suprafata o serie de alte vestigii uimitoare. Recent, arheologii romani au descoperit o statueta veche de 23.000 de ani! Meritul descoperirii acestei stravechi statuete in situl paleolitic Poiana Ciresului din judetul Neamt, apartine unei echipe de arheologi damboviteni conduse de responsabilul de santier Elena-Cristina Nitu si directorul complexului muzeal Ovidiu Cirstina si cu participarea studentilor Universitatii Valahia din Targoviste, sub coordonarea profesorului universitar Marin Carciumaru, dupa cum relateaza Agerpres.
Dupa toate datele oferite de specialisti, statueta reprezinta „o descoperire senzationala” care trebuie conservata si expusa corespunzator”.
Venus de Poiana Ciresului
Descoperirea, spun specialistii, este importanta nu doar pentru ca este prima de acest gen din tara noastra, ci si pentru ca reprezinta un unicat pentru patrimoniul cultural al Romaniei, si nu numai.
In cadrul unei conferinte de presa recente, Elena-Cristina Nitu declara ca este vorba despre „prima statueta stilizata, abstractizata, din sud-estul Europei, descoperita la noi in situl de la Poiana Ciresului. Probabil ca o sa poarte denumirea sitului, o sa fie un Venus de Poiana Ciresului. Este realizata dintr-o roca, iar contextul in care a fost descoperita este putin mai special, pentru ca ea a fost gasita pe marginea unei vetre, unei zone cu arsuri destul de puternice si in concordanta cu alte artefacte mai speciale. La fel ca la majoritatea statuetelor abstractizate din Europa, ii lipseste partea superioara. La noi partea superioara a statuetei mai are ceva special, pentru ca de-a lungul timpului s-a presupus ca erau fragmentate ritualic si mai ales aruncate in foc pentru fragmentare ritualica. Partea superioara a statuetei noastre prezinta urme de ardere si de exfoliere datorate acestui procedeu. Probabil ca este una dintre dovezile solide care o sa sustina teoriile cercetatorilor europeni de acum incolo”.
Ne aflam, asadar, in fata unei descoperiri cruciale, cu atat mai mult cu cat asemenea statuete sunt descoperite foarte rar, ultima statueta europeana s-a facut intr-un sit din Franta in 2014, dar aceea este intr-o stare destul de fragmentara. „Analogiile care se pot face in aceasta faza cu descoperiri din Europa ne duc atat in Campia Rusa (Mezin), cat si in Europa Centrala, mai precis in Germania (Petersfeld). Este vorba numai de unele asemanari si nicidecum de similitudini. Trebuie sa mentionam insa ca, pe langa aceste aspecte, statueta de tip Venus de la Poiana Ciresului, din punct de vedere stilistic, se caracterizeaza prin originalitate, fiind convinsi ca acest aspect va fi remarcat rapid de specialistii din intreaga lume”.
Revenind la „Venus de Poiana Ciresului” sa spunem ca deocamdata specialistii nu sunt deocamdata lamuriti din ce material este facuta, e nevoie de analize amanuntite si aprofundate.
„Nu suntem siguri de materialul din care a fost realizata. Noi acum, microscopic, spunem ca este un argilit. Statueta este foarte grea pentru volumul ei. Este un argilit care probabil are ceva deosebit, nu suntem convinsi ca nu este dintr-o argila preparata intr-un anumit fel cu ingredienti pe care nu ii cunoastem si care a fost arsa superficial. Ar fi extraordinar daca ar fi arsa, pentru ca asta ne-ar permite o datare directa a statuetei, nu a stratului respectiv”.
Analizand stratul de sol in care a fost gasita statueta, profesorul Carciumaru afirma ca vechimea acestuia este de peste 20.000 de ani, calibrate, datele dau o vechime de 23.000 de ani.
„Noi speram ca ea sa nu fie inca o statueta descoperita pe teritoriul Europei, ci ca ea sa reprezinte din punct de vedere al evolutiei artei statuetelor un plus fata de ceea ce se stie in momentul de fata. Trebuie sa fim mandri pentru ca in mod cert, este indubitabil, se vad urmele de prelucrare. Ceea ce este foarte rar, pentru ca pe multe statuete urmele au fost distruse” spune profesorul universitar Marin Carciumaru.
Interesant este faptul ca desi ea urmeaza sa fie expusa la Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic din Targoviste, statueta nu este deocamdata conservata. Dupa cum afirma cercetatorul Elena-Cristina Nitu, ea a fost lasata cu depunerile originale cu carbonat de calciu din sit. „Trebuie aflata intai natura rocii si apoi gasite substantele care se potrivesc nondistructive, probabil va trebui o baie de ultrasunete sau altceva si, probabil, va trebui sa o trimitem la marile laboratoare din strainatate”, a mai precizat cercetatorul.
Echipa de arheologi damboviteni a mai declarat ca statueta va fi prezentata mai intai in tara, urmand ca ulterior ea sa fie prezentata si in revistele internationale de specialitate.
Este pregatita Romania pentru o asemenea descoperire?
In aceasta privinta, iata ce spune profesorul universitar Mihai Carciumaru: „Eu nu stiu cat este de pregatita Romania pentru o astfel de descoperire! Este o descoperire senzationala. O astfel de descoperire oriunde in lume este centrul atentiei tuturor. Vreau sa va spun ca ma uitam pe un site acum cateva zile, o descoperire similara din Cehia urma sa se duca la o alta expozitie. Era ambalata intr-o cutie militara, transportata de doi militari, care erau flancati de alti patru militari cu armele in pozitie de tragere. Spun toate aceste lucruri pentru ca eu, descoperitorul ei, nu voi fi de acord sa fie expusa decat in momentul cand i se va asigura vizibilitate, siguranta si modurile de conservare totale, care sa nu ne faca de ras in fata lumii”.
Statueta este realizata dintr-un material deschis la culoare, este destul de grea pentru volumul sau si nu are cap. In fine, sa mai amintim ca descoperirea a fost facuta pe 22 august, cercetarile desfasurandu-se sub egida Complexului National Muzeal Curtea Domneasca Targoviste.
Un Stonehenge subacvatic
Descoperirile arheologice nu cunosc nicio clipa de ragaz.Am relatat despre descoperirea unui nou complex Stonehenge in Anglia.
Iata ca recent o echipa suedeza de arheologi marini a anuntat descoperirea unui monolit preistoric la 40 de metri adancime, in largul apelor Siciliei. Descoperirea a fost facuta publica intr-unul dintre cele mai recente numere ale publicatiei Journal of Archeological Science, dupa cum relateaza situl 7sur7 din Belgia.
Potrivit primelor analize, monumentul ar fi fost sculptat manual acum circa 10.000 de ani iar locul unde a fost descoperit era in acele vremuri o insula numita Pantelleria Vecchia, care s-ar fi scufundat dupa o inundatie masiva, in urma cu 9.300 de ani. Monolitul, poreclit din ratiuni publicistice, un Stonehenge subacvatic, a fost realizat probabil in scopuri religioase sau funerare, apreciaza cercetatorii.
Dar ceea ce este mai interesant este faptul ca, dupa parerea lor, descoperirea ofera dovada unei activitati umane semnificative in acel loc in mezolitic, urmand sa permita aflarea mai multor lucruri despre inovatiile tehnologice si stadiul de dezvoltare atins de locuitorii bazinului mediteranean in acea perioada.