sâmbătă, mai 18, 2024
Enigmele istoriei

Enigmaticele tablite din Elba contesta adevaruri general acceptate

Ebla a fost un oras antic, care a fost situat în nordul Siriei, la aproximativ jumatatea distantei dintre orasele Hamat si Aleppo.

Pentru a scoate la iveala cele mai importante secrete antice, arheologii au demarat sapaturile în situl cu pricina în 1960. Zece ani mai târziu au fost descoperite o serie de tablite extraordinare printre ruinele unui palat antic.

Acestea au devenit cunoscute sub numele de „Tablitele din Elba„.

Odata cu trecere anilor si cu înaintarea sapaturilor, arheologii au scos la lumina zilei nu mai putin de 17.000 de astfel de tablite. S-a stabilit ca acestea au fost scrise în timpul ultimelor doua generatii ale orasului Ebla, adica între anii  2300-2250 î.Hr. Dar cel mai fascinant aspect nu este acela al vechimii, ci informatiile impresionante pe care le contin.

Oamenii de stiinta au fost socati atunci când au vazut ca limba de scriere folosita este asemanatoare cu ebraica veche. Acest fapt pare de-a dreptul uimitor pentru ca istoria nu precizeaza nicio legatura certa între civilizatia care a trait pe actualul teritoriu al Siriei si cea a evreilor.

Mai mult de atât, numeroase fapte care se regasesc si în Biblie sunt relatate cu lux de amanunte în scrierile eblaite.

Numele unor personaje importante, cum ar fi Adam, Eva, Abarama/Abraham, Bilha, Ismael, Esau, Mihail, Saul si David sunt descrise ca si cum ar fi trait în acel oras. În plus, numele oraselor antice, Sinai, Ierusalim, Hator, Lachis, Meghido, Gaza, Iope, Ur, si Damasc sunt mentionate în diverse tablite.

Giovanni Pettinato, un specialist de origine italiana, sustine ca tablitele din Ebla aduc în lumina reflectoarelor o poveste fascinanta care se regaseste în Geneza, capitolul 14. Cei mai multi dintre teologi erau de parere ca victoria lui Abraham asupra lui Chedorlaomer, doi regi ai Mesopotamiei, nu era decât o simpla legenda, iar orasele Sodoma, Gomora, Adma, Zeboim si Zoar au fost pure inventii, dar tablitele confirma veridicitatea acestei întâmplari.

Imnul creatiei

Un alt aspect de luat în seama este celebrul imn al creatiei. Istoricii ne învata ca civilizatia din Ebla nu a avut nicio legatura cu nicio religie. Ea s-a supus pagânismului, iar zeii supremi au fost  Dagan, Baal si Ishtar. Cu toate acestea, în imnul creatiei se aminteste de catre un Dumnezeu atotputernic, care a creat pamântul, a facut lumina zilei, natura si apoi omul. Acest imn este de-a dreptul graitor si a fost tradus dupa cum urmeaza:

Dumnezeu al cerului si al pamântului 

Pamântul nu a fost, dar tu l-ai creat

Lumina zeilei nu a fost, dar tu ai creat-o

Si în lumina diminetii ai creat omul

Oare cum a fost posibil ca o civilizatie pagâna, care adula mai multi zei, sa pomeneasca de un creator al lumilor? Oare este posibil ca Biblia sa fi fost copiata sau inspirata din sursele istorice ale unor civilizatii precum cea care a trait în Ebla? Aceste întrebari ramân deocamdata fara un raspuns clar, dar cu toate acestea numerosi sunt cercetatorii care sustin ca tot ceea ce consideram în ziua de astazi ca fiind un adevar, de fapt, sa fie o minciuna contrafacuta.

Cea mai veche Biblie

Un manuscris al Bibliei, scris de mâna în urma cu peste 1500 de ani, descoperit în cadrul bibliotecii Universitatea Cambridge, demonstreaza ca Biblia din ziua de astazi este modificata si linia crestinismului putin gresita.

Potrivit academicienilor de la Cambridge, manuscrisul în cauza fusese etichetat gresit si din acest motiv nimeni nu a stiut de existenta sa. Odata ce descoperirea s-a produs, manuscrisul a fost prezentat opiniei publice precum versiunea cea mai veche a Bibliei. Textul are o vechime de peste 1500 de ani si a fost scris de mâna. Acest aspect îi confera o autenticitate deosebita, dar în acelasi timp ridica numeroase semne de întrebare cu privire la religia noastra.

Ce s-a întâmplat cu adevarat cu religia?

Aceasta întrebare este una legitima, în conditiile în care specialistii au comparat textul Bibliei din manuscris cu cel din Bibliile comune din ziua de astazi. Acestia au constata o diferenta uriasa, de parca cineva, în mod intentionat, a dorit modificarea Bibliei într-un anumit sens.

Cele doua texte nu coincid si par total diferite. Specialistii atribuie aceasta diferenta scribilor, care din diferite motive nu au copiat bine textele si astfel s-a schimbat întregul sens la celei mai populare carti din lume, Biblia.

Asadar, pornind de la aceasta descoperire macabra, specialistii se întreaba daca linia crestinismului este una corecta? Raspunsul este la îndemâna oricui pentru ca întregul sens al religiei noastre a fost modificat.

Textul în cauza genereaza numeroase controverse si semne de întrebare cu privire si la Biserica pentru ca Biblia nu avea cum sa fie modificata fara stiinta celor mai înalti conducatori de la Vatican. Oare aceasta miscare a fost realizata în mod intentionat sau nu?

La aceasta întrebare nu se poate raspunde în acest moment al evolutiei, dar cu siguranta ca în arhivele Vaticanului exista si alte versiuni, poate mai vechi, ale Bibliei si astfel linia adevarata a crestinismului poate fi regasita.

tinerama.ro

realitatea.net

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum