Se spune ca civilizatia a pornit dinspre lumea veche spre lumea noua dar exista dovezi cum ca oamenii construiau orase in lumea noua cu mii de ani inainte de relatarea istorica.
In mod traditional, cel mai vechi oras din lume se presupune a fi Ierihon, din lumea veche, fiind datat aproximativ in 8000 i.Hr. Si totusi, in America de Sud, asa zisa Lume Noua, oamenii de stiinta investigheaza dovezi ale unui oras care ar putea fi de doua ori mai vechi.
Situat la o altitudine de 12500 picioare, Tiahuanaco este unul dintre cele mai misterioase orase din lume.
In mod traditional, se considera ca a fost construit de catre predecesorii incasilor acum 2000 de ani. Oricum, in perioada dintre secolele XIX si XX , omul de stiinta Arthur Poznanski, a inceput un studiu de 50 de ani al ruinelor de la Tiahuanaco. Folosind stiinta astronomiei, Poznanski a ajuns la o concluzie extraordinara.
Conform calculelor acestuia, Tiahuanaco a fost construit acum 17000 de ani, cu mult inainte sa fi existat orice civilizatie. Poznanski a numit acest oras fabulos, leaganul civilizatiei.
Chiar daca acuratetea masuratorilor lui Poznanski au fost confirmate de catre ingineri, concluziile sale privind varsta Tiahuanaco, nu au fost acceptate niciodata.
Neil Steede, un arheolog mezo-american, s-a decis sa redeschida aceasta investigatie controversata.
El spune in relatarile sale: „M-am intalnit cu Dr. Azhualdo Rivera, care era capul arheologiei boliviene. Doctorul dezaproba insa descoperirile lui Poznanski , dar dorea sa ne ajute in orice mod posibil, astfel incat sa refacem pasii lui Poznanski”.
Neil a vizitat apoi noul santier arheologic al Dr. Rivera, piramida din Akapana. Spune el mai departe : „Astazi sunt doar ruine, dar baza a fost conservata in mod miraculos. Este inca o dovada a tehnologiilor avansate a celor care au construit-o. Pietrele de fatada ale acestui santier, sunt asezate perfect fara mortar. Am luat un ac si am incercat sa introducem acest ac in fiecare punct al acelei imbinari. Acul nu putea fi introdus. O potrivire perfecta”.
Una dintre intrebarile care il framantau pe Poznanski era, de ce au construit Tiahuanaco cu asemenea precizie?
Acesta considera ca acest lucru era extrem de important pentru determinarea varstei constructiei. Anticii, au construit acest sit folosind alinieri astronomice.
Pe masura ce soarele rasare, in fiecare zi, acesta de deplaseaza de-a lungul orizontului, ajungand intr-un punct diferit. Pentru a masura aceasta miscare, acestia au construit un templu, asemanator unui ceas imens.
„In prezent, spune Steede, putem folosi aceleasi alinieri astronomice pentru a data situl. Poznanski a observat ca in prima zi a primaverii soarele rasare exact in centrul templului prin arcada.
Bazandu-se pe proiectarea asezarii, acesta a dedus ca in primele zile ale iernii si verii soarele ar trebui sa rasara direct pe pietrele situate in colturi. Dar nu era valabil in acest caz. Pozitia soarelui era putin in afara marcajelor colturilor. Acesta se intreba care ar putea fi motivul.
In Tiahuanaco si in celelalte asezari antice din jur arhitectura este perfect aliniata pe directia punctelor cardinale. Cladirile sunt aliniate in mod intentionat dupa punctele cardinale. Masurand, insa, fiecare cladire cu precizie, vom gasi erori. Cred ca aceste erori sunt simple erori de constructie si nu au deloc legatura cu data constructiei. Dupa ce am observat perfectiunea cu care aceasta asezare a fost construita cu pietre de sute de tone, sugestia cum ca marcajele solstitiului sunt prost aliniate mi se pare putin probabila. Cred ca marcajele solstitiului erau foarte precis localizate la fel cum toate erau in aceasta asezare. De fapt, acesta este insusi argumentul pe care Poznanski l-a folosit pentru a calcula vechimea asezarii. Prin masurarea unghiului pietrelor din colturi, si comparandu-l cu pozitia de astazi a rasaritului soarelui, Poznanski a fost capabil sa calculeze faptul ca Tiahuanaco a fost construit acum 17000 de ani.
La acel moment, inclinarea axei Pamantului era putin diferita fata de cea de astazi. Deci, iarna si vara soarele ar fi rasarit exact deasupra pietrelor din colturi.
Singura corectie pe care as face-o, este datorata faptului ca acum avem posibilitate de calcul astronomic mai precisa, datorata satelitilor si calculatoarelor. Si banuiesc ca data ar fi mai degraba cu 12000 de ani in trecut. Dar chiar si asa, Tiahuanaco ramane cel mai vechi oras cunoscut pe fata Pamantului „.
In cronicile sale din Peru, scrise in anii 1600, Garcia de la Vega a scris ca atunci cand spaniolii au ajuns pentru prima data in America de Sud, au intrebat pe incasi cine a construit acest oras incredibil, Tiahuanaco?
Voi l-ati construit? Si incasii au spus: Nu… si chiar au ras de idee. Acestia au spus: noi nu avem nimic de a face cu asta. Acesta a fost construit cu mii de ani inantea noastra. Din perspectiva actuala, omul a ajuns in America de Sud acum 15000 de ani!!!? Oare sa fie acesta adevarul?
Un vanator ratacit
Si totusi, dovezile pe care le-am vazut arata ca Tiahuanaco a fost construit de o civilizatie avansata.
O descoperire intamplatoare dezvaluie cat de avansati au fost de fapt.
In timp ce restaurau templul antic de la Pumapunku, Dr. Rivera si echipa sa au descoperit un vechi secret pierdut al constructorilor din Antichitate. Acestia au gasit o urma ciudata intre doua pietre.
Dupa ce au curatat, au remarcat licarirea usor de recunoscut a metalului. Oricine ar fi construit Tiahuanaco, a inventat o metoda foarte ingenioasa pentru a tine laolalta pietrele imense cu care au construit asezarea. Au sapat un sant in margine, si in acest sant au turnat un aliaj topit care mai tarziu s-a intarit si a format un fel de clema.
Ce mi se pare uimitor este faptul ca pentru a se deplasa in fiecare loc unde era necesara o clema, trebuie sa fi avut ceva de genul unei topitorii mobile pentru a mentine metalul intr-o stare topita. Cleme de metal misterioase au dezvaluit un nivel de tehnologie mult mai avansat decat nivelul timpului lor.
Antichitatea, si tehnologia stofisticata din Tiahuanaco ar trebui sa ne faca pe fiecare dintre noi sa se indoiasca de originile civilizatiei. De unde au invatat acesti antici acest proces complex? Raspunsul poate fi la celalalt capat al lumii, in unul dintre cele mai misterioase monumente, marele Sfinx al Egiptului. Se poate sa fi existat o tehnologie avansata pe aceasta planeta, cu mii de ani inante ca istoria sa relateze acest lucru?
Jurnalistul Graham Hancock considera aceasta posibilitate ca fiind foarte reala. Acesta si-a dedicat 9 ani din viata pentru a gasi dovezile. Acest monument face parte dintr-o categorie de monumente ce pot fi gasite in toata lumea.
Aceste monumente au anumite lucruri in comun. Primul lucru, si cel mai important, este ca toate sunt construite din blocuri de piatra enorme, gigantice, cantarind sute de tone.
Al doilea, toate sunt aliniate foarte precis din punct de vedere astronomic si al treilea, cel mai mare mister dintre toate, nu stim cine a construit aceste monumente. Hancock indica mai multe asezari din intreaga lume care prezinta constructii din blocuri de piatra imense, acest tip de constructie numindu-se constructie megalitica.
Imensa fortareata de la Sacsayhuaman, din Peru, este formata din blocuri de granit individuale unele dintre ele cantarind in jur de 360 de tone, echivalentul a doua locomotive diesel.
Osireion din Egipt, de la Abydos, este construit din coloane imense de granit rosu de aswan unele care cantaresc in jur de 100 de tone. Parerea unanim acceptata este ca avem o influenta comuna care apare in toate aceste locuri, cu mult inainte ca istoria sa fie scrisa.
Este vorba, cel mai probabil, despre o terta civilizatie indepartata, neidentificata de catre istorici, care era prezenta in Mexic, in America de Sud, in Egipt si in alte parti si care a lasat mostenire o vasta cunoastere in toate aceste locuri.
In 1993, un egiptolog independent, John Anthony West, a socat lumea cu dovezi geologice cum ca Sfinxul din Egipt ar putea fi vechi de 12 mii de ani.
Recent, inginerul astronom Robert Bauval, folosind un model computerizat al Platoului Giza, a facut o descoperire tulburatoare, care confirma aceasta varsta antica a Sfinxului.
In termeni foarte simpli, primul lucru pe care cineva il realizeaza daca se uita la piramidele din Egipt, este faptul ca au fost proiectate luand in considerare principii astronomice.
Este evident ca astronomia ne obliga sa tragem concluzia ca Sfinxul a fost ridicat in anul 10500 i.Hr. si acest lucru se potriveste perfect cu ceea ce a fost descoperit din analiza geologica a Sfinxului. Deci exista doua stiinte acum care indica faptul ca Sfinxul ar putea fi foarte, foarte vechi, mergand in urma pana in anul 11 000 i.Hr.
Conform lui Gram Hancock, daca Tiahuanaco si Sfinxul au fost ambele construite in jurul anului 12 000 i.Hr., se poate sa fi avut o sursa comuna.
Sa luam in considerare similitudinile dintre asezarile din America de Sud si cele din Egipt. Ambele au piramide uriase, orientate perfect dupa punctele cardinale. Temple din pietre uriase, cu imbinari foarte fine, de ordinul milimetrilor. Ambele foloseau stiluri similare pentru curtea regala. Ambele foloseau un stil unic de constructie, folosind pietre pe colt sub forma literei L. Ambele foloseau acelasi stil de cleme metalice pentru a fixa pietrele imense si ambele culturi folosesc procesul de mumificare pentru a conserva si a-si onora mortii.
Aceste similitudini convingatoare, intre Egipt si America de Sud sugereaza anumitor cercetatori din prezent, ca un grup de navigatori sofisticati au trecut Atlanticul cu mii de ani inaintea lui Cristofor Columb. O colectie de harti sugereaza ca acestia ar fi putut avea o cunoastere a lumii care nu poate fi explicata, inca.
Harta a cerului din timpul construirii Sfinxului si orasului Tiahuanaco este inca un argument decisiv. Vom reveni cu acest subiect …