marți, iulie 16, 2024
Enigmele istoriei

„Secretul” oamenilor cu ochi albastri

Secretul oamenilor cu ochi albastri pare a fi dezlegat de un grup de cercetatori danezi de la Universitatea din Copenhaga

Secretul ochilor albastri a fost dezlegat de un grup de cercetatori danezi. Potrivit “The Independent”, oamenii de stiinta au descoperit ca posesorii ochilor albastri din întreaga lume au o origine comuna, cauzata de o mutatie genetica.

Chiar daca nu se cunoaste cu precizie momentul când a avut loc aceasta mutatie, exista dovezi potrivit carora stramosul oamenilor cu ochi albastri ar fi trait, în urma cu aproape zece mii de ani, în regiunea Marii Negre.

ochi albastri -diversitate

În urma unui studiu bazat pe analiza ADN a unor persoane cu ochi albastri, specialistii în genetica culorii ochilor de la Universitatea din Copenhaga au descoperit ca peste 99,5 % din persoanele cu ochi albastri, au suferit aceeasi mutatie genetica minora ce a determinat culoarea irisului. Acest lucru indica faptul ca mutatia a avut loc initial la o singura persoana, care a devenit stramosul tuturor persoanelor cu ochi albastri din lume, se arata în studiu.

Oamenii de stiinta nu pot preciza cu exactitate momentul când a avut loc aceasta mutatie, dar o dovada în acest sens sugereaza ca acest lucru s-a întâmplat în urma cu aproximativ zece mii de ani, când s-a înregistrat o crestere rapida a populatiei în Europa, determinata de dezvoltarea agriculturii „importata” din  Orientul Mijlociu si migratia populatiei din nordul Europei, în perioada Neoliticului.

Mutatiile au avut loc la nivelul genei OCA2 si au întrerupt procesul de producere a melaninei din iris, determinând astfel schimbarea culorii ochilor în albastru.

Desi initial toti oamenii au avut ochii caprui, o mutatie genetica ce a afectat gena OCA2 din cromozomii nostri a dus la blocarea capacitatii de a mai produce ochi caprui, au precizat cercetatorii danezi.

Barbatii si femeile cu ochi albastri au aproape exact aceeasi succesiune genetica în ceea ce priveste ADN-ul responsabil de culoarea ochilor.

Cu toate acestea, persoanele cu ochi caprui au o cantitate considerabila a variatiei individuale în zona ADN-ului. Specialistii au analizat ADN-ul a aproximativ 800 de persoane cu ochi albastri, de la scandinavi cu parul blond si piele deschisa, la persoane cu pielea de culoare mai închisa, care locuiesc în Turcia si Iordania, si au ajuns la concluzia ca toti, probabil cu o singura exceptie, au acelasi stramos.

Deocamdata, detaliile privind motivul pentru care ochii albastri s-au raspândit în rândul populatiei din nordul Europei si sudul Rusiei, ramân un mister.

oamenii cu ochi albastri

Ochi albastri sunt o trasatura recesiva, iar gena trebuie sa fie mostenita de la ambii parinti, spre deosebire de celelalte culori ale irisului.

Sfarsitul ultimei ere glaciare, a determinat mostenirea acestei gene de catre multi europeni, ceea ce i-a diferentiat ulterior de restul raselor umane. Paradoxul este ca elitele si apoi clasele nobiliare care au organizat cele mai vechi societati agricole cunoscute au in comun aceasta trasatura, provenind din acelasi arbore genealogic.

Daca aruncam o privire asupra Egiptului antic, fara îndoiala una dintre cele mai vechi civilizatii cunoscute din lume, vom gasi multe mumii cu parul blond, ceea ce impune o singura concluzie: multicularitatea promovata de istoricii cu atitudine marxista a ignorat dovezile arheologice in favoarea corectitudinii politice. Bine intentionat acest punct de vedere fals a determinat si mai multa confuzie in privinta originii umane.

O alta civilizatie veche despre care avem documente certe, creditata ca avand  prima scriere, primele scoli si instante de judecata a fost cea sumeriana din Mesopotamia. Vechii sumerieni credeau ca ochii albastri erau un semn al zeilor. Nobilimea sumeriana a fost cu ochi albastri, asa cum o arata majoritatea  busturilor gasite de arheologi.

oamenii cu ochi albastri reprezentati in antichitate

Aceste statui cu ochi albastri apartin sumerienilor de la  mijlocul mileniului al treilea i.Hr. „… ei (sumerienii) fac parte cu siguranta din  aceeasi ramura rasiala a omenirii ca natiunile din Europa, fiind vlastare ale rasei caucaziene”, spunea  Arthur Keith, un vestit arheolog si antropolog in 1927.

Corpul lui Gautama Buddha este în mod traditional considerat ca având „Treizeci si doua caracteristici ale unui om mare”. Aceste 32 de caracteristici sunt descrise in toate scrierile buddhiste. A 29-a caracteristica inseamna „ochi albastri”.

ochii albastri ai lui Buddha

În urma cu doua mii de ani o civilizatie misteriosa si putin cunoscuta, cu o elita avand ochi albastri, a condus coasta de nord a statului Peru.

Oamenii sai au fost numiti Moche. Ei au construit piramide uriase, care domina în continuare peisajul rural înconjurator; unele au mai  bine de o suta de metri înaltime. Arheologii care lucreaza la ruinele de la Huaca Pucllana, din acest stat, au gasit recent (2014) o mumie cu ochi albtrastri intr-un mormant vechi, considerat a apartine culturii antice Wari care a inflorit inaintea incasilor. Aceasta mumie a primit numele de „Doamna cu Masca” si ar putea dezvalui secretele unei civilizatii antice pre-incase. 

Domnul din Sipan este considerat de unii arheologi a fi una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din aceasta regiune a lumii în ultimii 30 de ani, deoarece mormantul principal a fost gasit intact si neatins de catre hoti.

domnul din Sipan
Domnul din Sipan – Peru

El a fost numit Viracocha de catre incasi, Kukulkan de mayasii, Quetzalcoatl de azteci, Gucumatz în America Centrala, Votan în Palenque si Zamna în Izamal.

El a fost descris ca fiind înalt, cu barba, cu pielea alba cu ochi frumosi albastri de smarald. Fray Juan Torquemada, comisarul franciscan, care a adunat traditiile despre Quetzalcoatl de la nativii din Vechiul Mexic, spune: ” Quetzalcoatl avea parul blond si a purtat o roba neagra cusuta cu cruci mici de culoare rosie.” 

Oamenii de stiinta subliniaza ca variatia genetica nu este nici pozitiva, nici negativa, ceea ce pare lipsa de sinceritate, deoarece 95% dintre europenii din tarile scandinave au ochii albastri si o gama mai mare de culori ale parului si ale pielii. Europa, de fapt, are cea mai mare varietate de culori ale ochilor si ale pielii dintre toate celelalte continente…

raspandirea oamenilor cu ochi albastri

Aceste „mutatii” s-au produs relativ recent prin incrucisarea „brunetei cu ochi albastri” de tip Neanderthal cu Oamenii de Cro-Magnon, inalti si cu un RH negativ al sangelui.

Intrebarea este: Cum se face ca acum 10.000 de ani nu avea  nimeni pe Pamant  ochi albastri, iar acum avem un procent intre 20-40% dintre europeni cu aceasta culoare a ochilor?

ochi albastri -harta
Raspandirea oamenilor cu ochi albastri

John Hawks de la Universitatea din Winsconsin a spus:„Aceasta gena a fost si este una foarte buna pentru oameni, deoarece i-a facut sa aiba mai multi copii”.

In contrast, cele mai multe mamifere de pe Terra au o partajare „normala” a genei. Secventa de sase litere este exact aceeasi pentru soareci, cai, vaci, sobolani, caini, pisici, maimute si…oamenii cu ochi caprui (nu se spune, totusi, de ce au cainii husky siberian si pisicile siameze ochii albastri?)…

 BBC Science

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum